Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Diverse >> Stiri si comunicate

Panasonic aduce filmele 3D la noi acasa

18 Ianuarie 2010



Încurajati de avântul cinematografiei tridimensionale, marii producatori de echipamente electronice au reusit sa aduca aventura 3D tot mai aproape de casele noastre. Chiar la începutul acestui an, la CES, cea mai cunoscuta expozitie de produse electronice din lume organizata la Las Vegas, au fost prezentate câteva dintre cele mai spectaculoase inovatii în materie de tehnologie 3D „pentru acasa”. Panasonic a expus sistemul home theater care include primul televizor cu ecran plat 3D Full HD, alaturi de o întreaga serie de produse digitale destinate vizionarii 3D.

“Inovatia importanta adusa de noi a fost faptul ca acest sistem poate reda continutul 3D in format Full HD atât ochiului stâng cât si celui drept. La sistemele 3D prezentate de ceilalti producatori pâna acum, numarul pixelilor trebuia împartit în doua. O jumatate destinata ochiului stâng si o jumatate ochiului drept. Tehnica reducea însa din rezolutie si rapea claritatea imaginii fie pe orizontala fie pe verticala. Noi am reusit sa dezvoltam tehnologia capabila sa redea a treia dimensiune, fara a pune în pericol calitatea imaginii”, a explicat Alexandru Mina, Manager de comunicare Panasonic România.


Noile televizoare cu plasma capabile sa redea continut 3D vor fi disponibile pe piata în variante cu diagonalele diferite, de la 50”, 54”, 58” si pana 65” . Panasonic îsi propune sa creeze piata televizoarelor 3D si sa devina liderul ei, utilizând avantajele puternice pe care le are în industrie, pe acest segment.


“Piata 3D este înca pe punctul de a fi lansata, astfel încât nu putem oferi nicio cifra referitoare la marimea cererii estimate. Totusi, cinematografe din întreaga lume ruleaza tot mai multe filme 3D iar cererea venita din partea pubicului este în continua crestere.” a completat Istvan Stark, Directorul Panasonic East Europe.


Panasonic va asigura prin prisma know-how-ului si investitiilor masive in cercetare si dezvoltare, intreaga gama de produse conexe si compatibile:
- productia de material 3D prin noile camere video profesionale special create,
- editarea materialului creat de Hollywood in laboratoarele proprii de la Panasonic Hollywood Laboratory Advanced Authoring Center (peste 3.000 de titluri editate pana acum),
- suportul magnetic necesar volumului imens de informatie, prin noile discuri BD 3D de 50 Gb,
- produsele necesare redarii continutului 3D prin noua gama de Blu Ray player-e 3D, sisteme Home Cinema 3D si noile cabluri HDMI v1.4,
- televizoarele si ochelarii speciali,
- sustinerea si suportul dat industriei cinematografice de la Hollywood, si nu numai, pentru crearea de continut nou 3D, cel mai nou si important exemplu fiind titlul de Partener Oficial al super-productiei AVATAR.


În ceea ce priveste pretul televizoarelor, acesta nu a fost înca stabilit, însa compania îsi propune sa ajunga la un pret foarte accesibil si apropiat de cel al modelelor actulale Full HD, luând totusi în calcul valoarea adaugata pe care o aduce tehnologia full HD / 3D.
Deocamdata tehnologia 3D va fi utilizata doar pentru televizoarele cu plasma, dar în viitor Panasonic ar putea dezvolta si televizoare full HD / 3D utilizând ecrane pe baza de cristale lichide de productie proprie - IPSa sau chiar si alte tehnologii, daca acestea vor ajunge la imagini apropiate ca si calitate de cele redate de tehnologia cu plasma. În prezent, ecranele cu plasma NeoPDP sunt cele mai potrivite pentru redarea full HD atat a imaginilor 2D cat si a celor 3D, pentru ca:
- Au o rezolutie full dynamic – redau in permanenta la standard 1080p,
- Reproduc in modul cel mai natural si detaliat cea mai mare paleta de culori,
- Redau fiecare cadru cu o profunzime desavarsita – contrast actual fiind practic infinit,
- Au cel mai mic timp de raspuns: 0,001 ms, practic ZERO – fata de un minim de 4 ms la LCD-uri,
- Sunt create pentru a fi lasate mostenire nepotilor – durata de viata a panourilor este estimata la 34 de ani in conditii de vizionare de cate 8 ore pe zi.


Tehnologia de generare a imaginilor 3D la mare viteza presupune dezvoltarea de noi materiale pentru ecran si de chipuri LSI care accelereaza iluminarea pixelilor, mentinând în acelasi timp luminozitatea. Panasonic a dezvoltat si tehnologia de reducere a diafoniei utilizând noul fosfor cu timp redus de scadere a luminiscentei, precum si o tehnologie de control a luminii pentru a elimina dublarea imaginii care survine atunci când imaginile pentru ochiul drept si ochiul stând sunt alternate pe ecran.


Aceasta tehnologie contribuie la obtinerea de imagini de înalta calitate, clare, cu contrast puternic si redare corecta a culorilor. Cum noile tehnologii pot fi aplicate si la îmbunatatirea calitatii imaginilor 2D, ele au extins potentialul viitor al televizoarelor cu plasma. Pentru a reproduce imaginile 3D, Panasonic utilizeaza metoda secventiala a cadrului Full HD x 2, care afiseaza imagini consecutive, reproducând pe ecran imagini separate de 1920 x 1080 pixeli pentru ochiul drept si ochiul stâng, cadru cu cadru. Ochelarii stereoscopici activi de mare precizie utilizeaza tehnologia Panasonic ce controleaza cu exactitate închiderea si deschiderea lentilei, sincronizat cu proiectarea pe ecran a imaginilor pentru ochiul drept si ochiul stâng. Aceasta tehnologie permite reducerea semnificativa a dublarii imaginii care altereaza de obicei rezolutia imaginilor 3D. Ochelarii sunt proiectati sa se potriveasca unei game largi de privitori, de la copii la persoane în vârsta.


În România, primele sisteme home cinema 3D sunt asteptate in acest an. Costurile acestora nu vor fi mai mult mai mari decât cele ale unora Full HD 2D de dimensiuni similare. Analistii pietei Hi Tech preconizeaza însa ca, odata cu sporirea productiei, distractia va deveni tot mai accesibila.







Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite