Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Solutie Geospatiala la Primaria Municipiului Bucuresti

10 Februarie 2005



dezvoltata si implementata de Intergraph Computer Services (Romania)


Pentru domeniul specializat al solutiilor geospatiale implementate in Romania, proiectul de la Primaria Municipiului Bucuresti reprezinta o piatra de hotar. Prin sfera de cuprindere a solutiei, prin complexitatea problemelor rezolvate si prin gradul de integrare a informatiei si functionalitatii geospatiale in cadrul sistemul informatic integrat al institutiei, acest proiect nu are precedent in Romania.


Banca de Date Urbane


Banca de Date Urbane (numele oficial al solutiei) deserveste in aceasta prima faza 43 de compartimente din cadrul PMB, in care este necesara vizualizarea, analiza sau editarea informatiei geospatiale in peste 200 de procese de lucru distincte. Surpriza placuta (credem ca pentru ambele echipe, si cea a furnizorului si cea a beneficiarului) din timpul analizei cerintelor a fost sa descoperim utilizatori de informatie geospatiala in cele mai neasteptate locuri, pe langa clasicele de acum directii responsabile de cadastru, evidenta proprietatii, urbanism sau de gestiunea infrastructurii din cadrul unei primarii.


De exemplu, angajatii unui serviciu care arhiveaza actele administrative au descoperit ca prin utilizarea accesului la datele spatiale din BDU pot scurta si simplifica in mod semnificativ procesul de cautare a unor acte administrative emise acum cateva zeci de ani. Sau, secretariatul responsabil de emiterea autorizatiilor de desfasurare a manifestatiilor publice poate identifica cu ajutorul analizei spatiale a informatiilor gestionate de PMB conflictele intre traseul cerut de manifestanti si alte activitati in desfasurare pe teritoriul municipiului.


Asa se face ca 300 de functionari, dintre care majoritatea acum cativa ani nu ar fi fost considerati in nici un caz utilizatori de GIS, astazi devin utilizatori curenti de informatie geospatiala. Ba mai mult, pentru a evita gatuirea care ar fi fost generata de vectorizarea de catre un numar foarte redus de specialisti GIS a elementelor grafice necesare pentru finalizarea fluxurilor de lucru zilnice in 43 de compartimente, editarea graficii nu mai este monopolul celor de la „Biroul GIS“ (care nici nu exista, dealtfel, in cadrul PMB), ci cade in responsabilitatea utilizatorilor primari de informatie, indiferent in ce compartiment se afla.


Concepte noi


Premiza de la care s-a pornit in construirea unei asemenea solutii a fost ca pentru acesti „proaspat-veniti” in lumea geospatiala corectitudinea si precizia de amplasare a elementelor geografice nu este critica – oricum, nu in gradul in care este ea pentru cei „de la cadastru”– motiv pentru care nici nu au nevoie de pregatire de specialitate in domenii precum topografie, geodezie, cadastru, etc., pentru a vectoriza un element.


Au aparut astfel conceptele de „geometrie aproximativa” si „editori de geometrie aproximativa” intr-un mediu de lucru grafic bazat pe tehnologie web. In cazurile in care este intr-adevar nevoie insa, geometria aproximativa, generata initial de catre un utilizator obisnuit, fara pregatire de specialitate, dar care gestioneaza fluxuri de lucru dependente de componenta geospatiala, va fi ulterior verificata si corectata de catre specialistii GIS din cadrul compartimentului de cadastru.


Cum se atribuie un numar postal?
Pentru a intelege cum functioneaza acest mod de lucru la PMB, vom analiza ce se intampla la atribuirea numarului postal si eliberarea certificatului corespunzator (document fara de care putine lucruri se pot face in Bucuresti). Compartimentul de specialitate responsabil de acest flux, desi nu detine specialisti topografi sau geodezi, era nevoit sa lucreze cu hartile de hartie pentru a marca, cu creionul rosu pe un plan 1:500, corpurile de proprietate pentru care se emit certificate de numar postal, conform documentelor depuse de petenti.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Joe
cand am citit articolul, am zis ca e interesant, cand le-am citit si pe celelalte, mi-am dat seama ca e publicitate.. :(. Mai exista destule sisteme GIS implementate in Ro, ba unele chiar mai dezvoltate...
08 Martie 2005, 01:17:37
JOE
asta e ...prea de tot!! ha-ha!
08 Martie 2005, 01:19:18
redactia
Cu siguranta aveti dreptate cand spuneti ca exista si alet sisteme GIS implementate in Romania. De unele stiu si eu. Astept insa indicii despre ce proiecte anume vorbiti, poate facem cateva studii de caz.
10 Martie 2005, 03:05:01
ongist
Iencutescu asta e un prafuit care trage sa nu e somer si fraiereste tot felul de oameni cu proiecte fantasmagorice. Nu e capabil sa arate un proiect functional care aduce valoare adaugata. Doar toaca banii contribuabililor
18 August 2006, 02:07:43