Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Solutie Geospatiala la Primaria Municipiului Bucuresti

10 Februarie 2005




Prin implementarea BDU, pe langa folosirea suportului informatic pentru inregistrarea datelor, corpurile de proprietate sunt introduse si grafic, cu o „geometrie aproximativa“, tocmai de catre aceiasi functionari care proceseaza cererile si certificatele. Ulterior, specialistii de la cadastru vor corecta sau revectoriza aceste elemente pe baza datelor din masuratori. Abia in acest moment se va inchide astfel intregul flux de lucru, care a trecut prin doua compartimente, a tinut poate luni de zile, dar in perioada de provizorat a facut totusi posibila accesarea de catre toti cei din PMB a unui set de informatii vitale: exista un nou corp de proprietate, pe strada X, la numarul postal Y, in proprietatea lui Z, pentru care s-au emis o serie de documente care pot fi consultate. Cine cunoaste implicatiile acestor informatii in activitatea unei primarii, diferenta intre o informatie marcata cu rosu pe un plan din dulapul unui compartiment si aceeasi informatie in baza de date, accesibila tuturor compartimentelor care au nevoie de ea, chiar si in faza de „geometrie aproximativa”, descopera cu usurinta implicatiile si beneficiile unei solutii geospatiale distribuite la nivelul intregii institutii.


Pentru un ochi familiarizat cu operatiunile desfasurate la nivelul unei municipalitati mari, acest nivel de complexitate a unei probleme de IT nu este socanta, iar decizia acestei primarii de a-si propune un obiectiv atat de indraznet si de a dezvolta un sistem atat de complex de administrare a informatiei ar parea o consecinta fireasca pentru rezolvarea unei probleme constientizate. Insa pentru cineva obisnuit cu incetineala cu care se misca lucrurile in Romania in general si in sectorul public in particular, existenta unui astfel de proiect poate parea surprinzatoare, iar PMB ca institutie, chiar revolutionara.

Primaria Municipiului Bucuresti insa nu este singurul client care asteapta de la sistemele informatice geografice sa isi extinda functiunile dincolo de limitele departamentale si sa devina liantul sistemelor de management al informatiilor si al fluxurilor de lucru din intreaga organizatie pentru a deveni un instrument de lucru capabil sa ofere o coerenta de ansamblu in managementul organizatiei. La o analiza mai atenta a pietei de solutii geospatiale din Romania, se poate observa cu usurinta ca solutii ca cea de la PMB tind cu repeziciune sa devina un standard si ca, paradoxal, piata din Romania poate fi calificata drept una din cele mai exigente piete de solutii geospatiale/GIS din lume.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Joe
cand am citit articolul, am zis ca e interesant, cand le-am citit si pe celelalte, mi-am dat seama ca e publicitate.. :(. Mai exista destule sisteme GIS implementate in Ro, ba unele chiar mai dezvoltate...
08 Martie 2005, 01:17:37
JOE
asta e ...prea de tot!! ha-ha!
08 Martie 2005, 01:19:18
redactia
Cu siguranta aveti dreptate cand spuneti ca exista si alet sisteme GIS implementate in Romania. De unele stiu si eu. Astept insa indicii despre ce proiecte anume vorbiti, poate facem cateva studii de caz.
10 Martie 2005, 03:05:01
ongist
Iencutescu asta e un prafuit care trage sa nu e somer si fraiereste tot felul de oameni cu proiecte fantasmagorice. Nu e capabil sa arate un proiect functional care aduce valoare adaugata. Doar toaca banii contribuabililor
18 August 2006, 02:07:43