Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Mobile >> Stiri si comunicate

Microsoft pariază pe software în lupta cu Apple pentru industria smartphone

12 Februarie 2010



În urmă cu doar şase ani, Microsoft controla aproape 25% din piaţa mondială de telefoane inteligente (PDA GSM), dar intrarea pe această piaţă a rivalului Apple şi apoi alte companii precum Google sau Research in Motion (Blackberry) au dat peste cap planurile gigantului software. Windows Mobile a pierdut teren în ciuda îmbunătăţirilor constante şi acum are o cotă din ce în ce mai mică. Totuşi, cel mai mare producător de software vrea să îşi relanseze poziţia pe terminalele smartphone şi va anunţa la World Mobile Congress, la Barcelona, planurile privind Windows Mobile 7, sistemul de operare Windows Phone care are ca principal target creşterea cotei de piaţă pe telefoane mobile.


Pe 15 februarie, oficialii Microsoft vor prezenta la evenimentul anual al industriei mobile, 3GSM, primele detalii legate de noul sistem de operare. Preşedintele diviziei de divertisment şi echipamente, Robbie Bach, a apreciat că noul sistem de operare va ridica ştacheta pentru industrie.


Pentru că telefonul mobil începe să ia locul computerului personal, Microsoft are nevoie să fie un jucător puternic şi pe zona smartphone. Telefoanele inteligente vor ajunge de la o nişă în 2008 la vânzări de 400 de milioane de unităţi în 2013 anticipează specialiştii. Pentru a avea însă şanse, noul sistem de operare Microsoft trebuie să fie diferit, explică analiştii IDC.


Pînă acum atuul Windows Mobile stă în compatibilitatea cu aplicaţiile Windows de pe computer, Office, Exchange şi aşa mai departe. Dar totuşi utilizatorii au învăţat să se descurce şi cu alternativele existente pe piaţă. Cota de piaţă Windows Mobile a scăzut anul trecut la 8,8% faţă de 13,9% în 2008, conform firmei de analiză Canalys.


În acest timp Apple a crescut la 15,1%, Blackberry la 20,8%, iar Symbian al Nokia ocupă 47,2%. Unii analişti susţin că Microsoft are nevoie de o achiziţie pe segmentul telefoanelor mobile, dar cea mai interesantă idee o reprezintă fuziunea cu soluţiile de divertisment care au succes: Xbox şi Zune. Sistemul de operare mobil să fie inspirat de Xbox şi să permită dezvoltarea de jocuri video, iar interfaţa să fie cea de la Zune HD, care concurează acum cu cea a iPod Touch / iPhone.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite