Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Microsoft Office īn cloud - un pariu de 19 miliarde de dolari

17 Februarie 2010



Presedintele diviziei business a Microsoft, Stephen Elop, pregătește cea mai mare restucturare a unei divizii din istoria gigantului software, mutarea Office în mediul online, pe platformă cloud computing, decizie luată special pentru a concura mai bine Google. Divizia Office aduce companiei americane venituri de 19 miliarde de dolari pe an și una din cele mai bune rate de profitabilitate. Oficialul Microsoft este însă optimist. El spune că tehnologia cloud computing și fenomenul social media au creat probleme pentru modelele business tradiționale, dar și oportunități mari, spune el. Office 2010 va fi lansat în iunie, cu tot cu varianta gratis online pentru a concura Google Docs. De asemenea va exista și o versiune corporate în cloud. Pe viitor, oficialii Microsoft se gândesc să adauge funcții de comunicare gen Twitter, care să permite celor care colaborează pe documente să poată comunica prin mesaje text scurte.
Problema pentru Microsoft nu va fi să cucerească industria cu această nouă platformă, ci întrebarea va fi dacă Elop poate să mențină veniturile la 19 miliarde de dolari și cu marjă de profit 64% având în ofertă și varianta web gratuită. Microsoft va găzdui Office pe propriile servere și deci își va asuma și aceste costuri, care se pot dovedi foarte mari dacă platforma este populară. Stephen Elop crede însă că utilizatorii vor ajunge să plătească și mai mult, cu toată varianta gratuită.
"În cloud vom putea să oferim partenerilor nu doar software, ci preluăm de asemenea problemele care țin de rețea, hardware, suport tehnic intern și așa mai departe", a explicat Elop. "Facem mult mai multe pentru client și asta va crește veniturile și va permite generarea de profit mai mare", a declarat el. Divizia Office aduce aproximativ o treime din veniturile anuale ale gigantului software la nivel anual. Mutarea pe online ar putea însă reduce marginile de profitabilitate cu 5-10 procente, a declarat un analist.
Conform celor mai recente rezultate financiare, Microsoft a avut anul trecut profit net de 6,66 miliarde de dolari. Veniturile diviziei Office în trimestrul patru al 2009 au scăzut cu 2,8 procente, Microsoft a pierdut mai ales pe zona business, unde încasările s-au redus cu 6 procente, în timp ce pe consumer încasările au crescut cu 12 procente comparat cu aceeași perioadă a anului anterior, scrie Bloomberg.
Versiunea Office 2010 care va fi disponibilă gratuit online nu va include probabil toate funcționalitățile oferite de varianta premium. Microsoft pariază acum pe companiile mici și medii pentru a revitaliza vânzările Office. Se pare că oferta de reducere pentru mediul educațional rămâne valabilă și pentru noile produse.
Varianta de test Office 2010 a fost downloadată de 4,5 milioane de ori, au mai spus oficialii Microsoft. Chiar dacă Google are experiență mai mare în domeniul online Microsoft are o relație de durată cu marile corporații și speră că acest lucru va conta și în alegerea furnizorului de soluții Office.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite