Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Skype face un pas important spre cucerirea telefoanelor mobile

17 Februarie 2010



Producătorul celui mai popular sistem de telefonie online (VoIP) din lume, Skype, a semnat un acord cu operatorul de telefonie mobilă Verizon Wireless pentru ca utilizatorii companiei să poată folosi tehnologia de comunicații pe conexiunea de date 3G, o decizie fără precedent pentru un operator telecom de mari dimensiuni. Giganții industriei, inclusiv Vodafone, care este acționar Verizon Wireless (45% din titluri) s-au plâns că telefonia VoIP le va afecta veniturile realizate pe segmentul serviciilor de voce, care oricum sunt în scădere datorită războiului prețurilor și a reglementărilor dure din industrie. Telefoanele mobile lansate cu Skype preinstalat, inclusiv unele modele Nokia, nu au fost deloc promovate de operatorii telecom, iar utilizatorii puteau folosi serviciul doar atunci când telefonul era conectat la Internet prin WiFi. Totuși, Skype a devenit o unealtă importantă pentru companii.
Decizia Verizon Wireless de a permite utilizarea Skype pe rețeaua de date 3G are însă și condiții speciale, nu este motivată doar de dorința operatorului de a renunța la venituri din voce pentru a stimula traficul și abonamentele de date mobile. Din contră, serviciul Skype nu este disponibil decât cu abonament de voce care include 450 de minute.
Parteneriatul a fost anunțat la Mobile World Congress. "Serviciile de date mobile sunt singurele care aduc creștere", a declarat John Stratton, director de marketing la Verizon. Pentru a avea acces la VoIP, utilizatorii vor trebui de asemenea să cumpere telefoane smartphone, care sunt mai scumpe și stimulează folosirea serviciilor de date. Deci și abonamentele vor fi mai scumpe, anticipează oficialii Verizon.
Aplicația Skype devine disponibilă spre finalul lunii martie și poate fi accesată pe nouă modele selectate de telefoane smatphone, inclusiv modele Blackberry, telefoane Android și altele. Nu se poate accesa serviciul decât cu abonament care include oricum minute de voce pe rețeaua GSM. Cel mai ieftin plan tarifar pentru telefoanele Skype include un abonament de voce de 40 de dolari lunar și unul de date obligatoriu de 30 de dolari lunar.
Skype și producătorii de telefoane mobile au început în 2009 o campanie contra deciziilor operatorilor de telefonie mobilă, adresându-se autorităților de reglementare. În mod normal, accesul utilizatorilor la servicii de comunicații ar trebui să fie liber, spun ei. Până la ora actuală, oficialii Comsiei Europene și cei ai Federat Communications Comission (FCC) au promis doar că vor investiga restricțiile cu pricina.
Serviciul Skype, folosit pe computerele conectate la Internet în toată lumea, permite utilizatorilor apeluri mai ieftine, gratis între utilizatorii sistemului și la doar cîțiva cenți pe minut la apelurile în afara rețelei. Un abonament la Skype costă 3 dolari pe lună.
Serviciul de telefonie online a anunțat recent că are peste 20 de milioane de utilizatori activi. "Vom câștiga bani din parteneriatul cu Verizon", a declarat un purtător de cuvânt Skype fără a oferi alte detalii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
rezmives domnica
as dori abonament skipe
07 Martie 2011, 12:38:22