Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

ANCOM a finalizat condițiile privind implementarea 3G īn benzile 900-1800 MHz - update

23 Februarie 2010



ANCOM a anunțat astăzi că a finalizat, împreuna cu reprezentanții industriei telecom, condițiile tehnice sși administrative pentru furnizarea în paralel în benzile 900 MHz și 1800 MHz a serviciilor de comunicații electronice de generația a treia (3G) cu serviciile de comunicații de generația a doua (GSM).


Orange România este primul operator care va folosi tehnologia."Am efectuat deja teste în zona Cluj și vom lansa oficial acoperirea 3G în această regiune imediat ce vom obține autorizația", a declarat pentru MarketWatch.ro Dorin Odiaţiu, marketing director Orange România. "Avem programate investiții în extinderea rețelei de 3G, atât cea tradițională cât și cea în banda 900MHz, anul acesta și în 2011", a spus el.


Vodafone spune că a făcut investiții semnificative pentru dezvoltarea rețelei 3G, dar a investit și în cea 2G de asemenea. Oficialii companiei au declarat pentru MarketWatch.ro"nevoia utilizatorilor pentru Internet de mare viteza este în creștere, iar folosirea benzii 900/1800 pentru furnizarea de servicii 3G vine în intâmpinarea acestei nevoi și permite o dezvoltare rapidă a broadband-ului la nivel național".


OficialiiCosmote spun ca“saluta initiativa ANCOM de a introduce serviciii 3G UMTS in benzile de frecventa 900 MHz si 1800 MHz, conform noii directive GSM si a Deciziei 2009/766/CE, in beneficiul utilizatorilor finali". In prezent, compania evaluează această opţiune şi va anunţa eventualele acţiuni în timp util, au precizat pentru MarketWatch.ro oficialii companiei.


Furnizarea de servicii 3G (servicii multimedia si de transmisiuni de date) in aceste benzi va fi posibila imediat ce licentele operatorilor vor fi modificate, cu respectarea unor obligatii: continuitatea furnizarii serviciilor 2G (servicii de voce), protectia sistemelor GSM care vor functiona si in continuare in benzile de 900 MHz si 1800 MHz, precum si protectia sistemelor de radiocomunicatii existente in benzile adiacente.


Operatorii vizati de aceasta decizie sunt Orange Romania, Vodafone Romania si Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, care detin licente de utilizare a frecventei in aceste benzi si care vor avea posibilitatea de a oferi servicii 3G (date, multimedia) si in benzile in care pana acum se furnizau exclusiv servicii de voce si servicii de date prin GPRS si EDGE. Acest lucru va fi posibil numai dupa investitii in reproiectarea retelelor si instalarea unor noi tipuri de echipamente care vor utiliza ambele tehnologii - atat cele specifice sistemelor de comunicatii mobile de generatia a doua, cat si cele aferente sistemelor de generatia a treia.


Dupa intrarea in vigoare a acestei decizii, in Romania vor activa trei operatori de telefonie mobila care detin licente GSM si care vor avea posibilitatea de a furniza si servicii 3G in baza acestor licente (Orange Romania, Vodafone Romania si Cosmote Romanian Mobile Telecommunications) si patru operatori care detin licente 3G (Orange Romania, Vodafone Romania, Telemobil si RCS & RDS).


Decizia vine ca urmare a adoptarii de Comitetul pentru Comunicatii Electronice (ECC) din cadrul Conferintei Europene a Administratiilor de Posta si Telecomunicatii (CEPT) unor rapoarte privind compatibilitatea dintre sistemele UMTS si GSM care opereaza in benzile de 900 MHz si 1800 MHz si compatibilitatea dintre UMTS 900/1800 MHz si sistemele care opereaza in benzile adiacente, si ulterior acestora a unei decizii, toate documentele amintite fiind adoptate in baza mandatului emis de Comisia Europeana catre CEPT, in data de 5 iulie 2006. Ulterior acestor demersuri ale CEPT, asa numita Directiva GSM a fost modificata si semnata in luna septembrie 2009 de catre presedintele Parlamentului European si presedintele Consiliului de Ministri, Comisia Europeana a adoptand, in acelasi context, o decizie care a intrat in vigoare odata cu directiva amintita.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
vick
Vodafone a facut deja update la reteua de date mobile pe 3g si merge binisor si in rural. Astept cu nerabdare ca si Orange sa faca acelasi lucru, mai ales ca au si preturile cele mai mari si se laudau cu EDGE. Acum ce fac, stau pititi dupa copac?
19 Mai 2010, 02:49:38
nelu
Vodafone a reusit. Orange ce face, asteapta sa se defecteze antenele la Vodafone si dupa aia sa spuna ca tot ei sunt mai buni? Rusine Orange! Ce mai asteptati?
02 Iunie 2010, 07:02:44
Ghita
Orange nu fac nimic pe piata internetului in ceea ce priveste updatarea retelei pe 3g. Ma mira si ma uimeste nepasarea lor in timp ce Vodafone atrag clientii spre ei.
12 Iulie 2010, 01:35:17