Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Grid Computing-ultima frontiera

10 Februarie 2005



Daca Web-ul este serviciul prin care se realizeaza schimbul de informatii, Grid Computing este serviciul prin care se cumuleaza puterea de calcul si stocarea datelor prin Internet. Gridul nu este doar o simpla cale de comunicare intre computere, scopul sau este de a transforma reteaua globala intr-o singura vasta resursa de calcul in care sa fie cuprinse toate cele 650 de milioane de calculatoare existente la ora actuala in lume. Sa ne imaginam cateva milioane de computere situate peste tot in lume. Ele sunt desktop-uri, servere, etc. apartin unor oameni diferiti si unor institutii diverse si sunt conectate toate la Internet. Pana aici nimic nou. O tehnologie magica permite tuturor acestor echipamente sa se comporte ca un singur, gigantic, puternic computer. Este vorba de Grid Computing, creata prin cercetare si aparuta prima oara in America, la mijlocul anilor 90. Astazi, numeroase centre de cercetare, precum Argonne National Laboratory in Statele Unite sau CERN (European Centre for Nuclear Research) in Europa, lucreaza la dezvoltarea acestei tehnologii.

Stiinta este imposibil de conceput fara ajutorul computerului in zilele noastre. Oamenii de stiinta se confrunta cu probleme din ce in ce mai complicate, probleme care necesita mult mai mult decat o tabla de scris. De foarte multe ori un calculator sau chiar un superserver nu sunt de ajuns pentru multitudinea de calcule pe care oamenii de stiinta le doresc. Desigur, puterea si performantele PC-urilor cresc intr-un ritm alert, ajungindu-se pina acolo incat puterea procesoarelor se dubleaza o data la aproximativ 18 luni. Totusi toate acestea nu sunt indeajuns, nevoile de calcul cer si consuma din ce in ce mai multe resurse, iar comunitatea stiintifica cat si cea economica au nevoie de cat mai multa putere de calcul, din aceasta nevoie nascindu-se conceptul de Grid Computing. Acesta va asigura conexiunea intre mii de calculatoare, dispozitive de stocare si unitati de retea, ce actioneaza ca un tot unitar, ca un singur sistem gigantic ce dispune de resurse inepuizabile.

Evolutie si tendinte

Cercetatorii au visat dintotdeauna sa aiba la dispozitie spatii uriase de stocare a datelor, putere de calcul nelimitata, sa poata colabora cu diverse institutii din diverse parti ale globului, sa utilizeze si sa partajeze impreuna resurse, date, programe si rezultate. Epoca supercomputerelor, a serverelor si a mainframe-urilor gigantice a trecut. Aparut in anii 90, conceptul de megacomputing, prin care erau descrise proiectele in care erau interconectate toate centrele care detineau superservere, in ideea de a cumula puterea acestora de procesare, este perimat . Un calculator mediu din ziua de astazi este mai puternic decat un superserver de acum 10 ani.
Conceptul de Grid Computing a trecut din lumea stiintifica si a cercetarilor stiintifice in lumea business-ului, mari companii precum IBM, Oracle, HP, Dell, Microsoft etc investesc in aceasta tehnologie de viitor, existand la ora actuala mai multe proiecte diferite. La baza acestui concept stau multe idei excelente si inovatoare, bineinteles unele dintre acestea existand mai inainte ca termenul Grid sa apara. Ideea de baza este crearea unei resurse comune la nivel global. O alta prioritate este sistemul de securitate, crucial in vederea reusitei Gridului. Crearea unei resurse comune la aceasta scara implica multe dificultati la nivelul implementarii si al securitatii, mai ales daca tinem cont de faptul ca resursele apartin unor persoane si institutii diferite si ca au diverse domenii administrative, ruleaza software diferit si au politici de acces si de securitate diferite. O alta noutate este managementul eficient al resurselor prin care sa se evite gatuirea traficului in retea si implicit timpii morti.

Gridul se poate dezvolta acum in conditiile in care s-au facut catva pasi tehnologici foarte importanti intr-un timp foarte scurt. Dupa aparitia Internetului la sfarsitul anilor 60, la inceputul anilor 1990 au aparut si World Wide Web-ul precum si sistemul de operare Linux, limbajul de programare Java etc, Grid Computing apare ca o continuare fireasca a evolutiei. In ultimii 2-3 ani comunitatea Grid Computing a crescut rapid pe plan mondial. Multe tehnologii, componente si proiecte noi apar spre a fi discutate si puse in practica. Acest fapt, alaturat popularitatii crescande si utilizarii din ce in ce mai frecvente a Internetului si a diferitelor servicii bazate pe Web, va schimba felul in care folosim calculatorul si facem afaceri.

Perspective
Intr-un fel, conceptul de Grid Computing se aseamana cu cel al Internetului. Spre deosebire de acesta, care formeaza o retea mondiala de date si informatii, Gridul intentioneaza sa formeze o putere de procesare fantastica, disponibila de oriunde de pe glob, astfel incat puterea de procesare sa devina o utilitate de tipul electricitatii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite