Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

BLOM schimbă abordarea tradiţională a GIS-ului

27 Februarie 2010




BLOM este cea mai mare companie europeană activă în domeniul colectării şi procesării datelor geospaţiale, generând anual venituri de peste 100 de milioane de euro. BLOM deţine o flotă de peste 30 de aeronave dotate cu tehnologie performantă de fotografiere şi scanare. Ca rezultat al acestor investiţii, compania posedă cele mai cuprinzătoare biblioteci de imagini şi hărţi din Europa, inclusiv cea mai mare colecţie de imagini 3D, ceea ce îi oferă o poziţie unică pe piaţa de GIS.

Imaginile reale - Real Images

Blom a introdus în Europa o tehnologie revoluţionară de generare a imaginilor aeriene, denumită Pictometry®.
Imaginile reale - Real ImagesTM reprezintă produsul acestei tehnologii care a dat o cu totul nouă şi spectaculoasă dimensiune aerofotografierii tradiţionale, prin aceea că a adăugat la vederea din plan vertical, alte patru unghiuri de vizualizare, cu o înclinaţie de 45o faţă de sol. Imaginile reale au devenit rapid suportul de bază pentru realizarea de GIS-uri în diverse domenii de activitate, de la intervenţii în situaţii de urgenţă, la asigurări, utilităţi, agenţii imobiliare, construcţii şi inginerie, iar sistemul e astfel creat încât să fie compatibil cu pachetele software GIS existente.



BlomURBEX
Reprezintă cea mai cuprinzătoare bază de date cu imagini georeferenţiate din Europa, fiind o combinaţie de hardware, software şi arhive de date disponibile via Internet. Este un serviciu on-line oferit de Blom, localizat în mai multe centre de calcul din întreaga lume, oferind o colecţie revoluţionară de seturi de date geografice. Aceste seturi de date redau mediul urban, atât cu imagini reale de înaltă rezoluţie, cât şi cu modele tridimensionale, ambele georeferenţiate cu acurateţe în vederea întâmpinării aşteptărilor consumatorului final. Soluţia propusă de Blom este accesibilă din orice mediu, printr-o varietate de tehnologii şi aplicaţii, este robustă şi suficient de stabilă pentru a deservi milioane de utilizatori.

Produse complementare
• Photonav
Blom a dezvoltat o nouă unealtă soft, care permite companiilor interesate în dezvoltarea de aplicaţii şi componente de navigare să folosească imaginile reale de care Blom dispune, sub emblema 3D Photonav. Imaginile reale oferă utilizatorilor o nouă experienţă de navigare, cât se poate de realistă şi sigură, în sensul că vor permite acestora să identifice şi să recunoască împrejurimile rapid, fără prea mari eforturi.


Noi oferim serviciul de date pentru sistemele de navigare şi nu ne limităm la navigatoarele GPS, oferim date şi pentru BlackBerry sau alte tipuri de smartphone-uri sau pentru servicii web de căutare informaţii gen Pagini Aurii sau informare turistică. Avem şi un parteneriat cu TeleAtlas pentru realizarea hărţii României, însă acesta este doar unul dintre aspectele implicării BLOM pe piaţa serviciilor de navigare“, declară Ionuţ Săvoiu.




• Blom3D

În prezent, BLOM lucrează la generarea de proiecţii 3D pentru mai multe oraşe din Europa. Serviciul nu are în vedere proiecţii 3D ale unor clădiri izolate, ci ale unui oraş întreg, având ca utilitate imediată realizarea unor scenarii de urbanism (spre exemplu, modul în care construcţia unei clădiri poate afecta întreg peisajul urban).


Utilitatea produsului depăşeşte însă domeniul construcţiilor şi al urbanismului şi are o bună aplicabilitate pentru instituţiile care gestionează situaţiile de urgenţă dar şi pentru sistemele de navigare. Toate cele trei servicii, BlomUrbex, Photonav şi Blom3D, sunt complementare şi interconectate, în sensul în care ultimele două folosesc date disponibile în primul. În prezent, suntem în colaborare cu TeleAtlas pentru a genera circa 300 de oraşe din Europa în 3D, oraşe care vor fi disponibile în hărţile de navigare prin telefoane şi navigatoare“ afirmă Ionuţ Săvoiu.




Modele de business şi segmente de piaţă

Serviciile pe care le prestează Blom se încadrează în două categorii generice: BGES (Blom Geo Engineering Services) şi BIS (Blom Information Services).


Serviciile geo inginereşti (BGES) acoperă a gamă largă de oportunităţi în domeniul cartografiei, aerofotografierii, scanării laser şi, în general, toate acele componente care sprijină segmentul de proiectare inginerească. Scopul este acela de a oferi suport consumatorilor care sunt puşi în faţa schimbărilor din mediul înconjurător şi a celor dictate de dezvoltarea mediului urban. Domenii de aplicare: servicii publice, planificare urbană, inginerie, protejarea mediului, protejarea zonelor costiere, servicii de telecomunicaţii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
anonimu
Ar trebui sa se gandeasca d-l savoiu si la angajati care fac aceste lucruri si sa incerce sa le ofere si lor posibilitatea de a avea un trai decent si nu sa se gandeasca doar la mentinerea unui profit personal. Fost angajat au unei firme neserioase.
13 Aprilie 2010, 01:59:35