Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Nanoştiinta şi nanotehnologiile pot transforma România într-un jucător macro

27 Februarie 2010




De ce nanotehnologii?

Nanoştiinţa şi nanotehnologiile nu sunt pur şi simplu o chestiune de “modă”, impactul lor asupra ştiinţei şi tehnologiei secolului XXI nu mai poate fi ignorat, tot aşa cum în secolul trecut nu se putea face abstracţie de structura atomică şi moleculară a materiei. “În momentul de faţă structurarea materialelor, suprafeţelor şi particulelor la scară nano este la fel de importantă. Nicăieri nu se vede acest lucru mai bine ca în interacţiunea pe care tehnologia o are cu ştiinţele vieţii şi cu medicina. Este imposibil să se conceapă vreun progres hotărâtor în domenii cum ar fi terapia cancerului, fără a stăpâni fenomenele la scară nano. Infinita diversitate şi complexitate a materiei vii este clădită pe baze nano”, apreciază academicianul Dan Dascălu.

Nanotehnologiile (bazate pe fenomenele care au loc la scară 1-100 nm, 1nm = un nanometru = o miliardime de metru) au următoarele particularităţi de ordin general: (a) sunt extrem de diverse; (b) au un caracter profund interdisciplinar şi solicită
noi dezvoltări în cercetarea fundamentală din fizică, chimie, biologie; (c) au un domeniu extrem de vast de aplicaţii.

În momentul în care se analizează impactul nanotehnologiilor, două domenii se remarcă: sănătatea şi energia.

În “sănătate”, nanotehnologiile acţionează pe cele trei direcţii majore ale “nanomedicinei”: (a) diagnoză (în special diagnoză timpurie a fenomenelor care apar mai întâi la nivel molecular – maladii canceroase, boala Alzheimer); (b) tratament (acţiune selectivă, asupra anumitor organe şi ţesuturi); (c) medicină regenerativă (biomateriale care pot înlocui ţesuturile vii). Nanotehnologiile sunt absolut esenţiale pentru ştiinţele vieţii şi pentru medicină, deoarece ele sunt capabile să acţioneze la scara la care este structurată materia vie. Pe de altă parte, materia vie devine o sursă de inspiraţie pentru noi sisteme tehnice (micronanosisteme).

În domeniul conversiei şi stocării energiei, nanotehnologiile au de asemenea un mare potenţial. O direcţie este aceea a conversiei eficiente a energiei. Cum resursele de combustibili fosili se reduc rapid, creşterea eficienţei conversiei în forme utilizabile de energie (electricitate), prin procedee “curate” (nepoluante) este un obiectiv major. O alta direcţie este aceea a stocării eficiente a energiei, de exemplu prin creşterea performanţelor bateriilor, inclusiv a celor reîncărcabile (acumulatori). Numeroase colective de cercetare caută să dezvolte baterii mai performante utilizând materiale nanostructurate (nanotuburi de carbon, nanoparticule ceramice, materiale nanoporoase).

Nu în ultimul rând, partea “hard” a tehnologiilor informaţiei şi telecomunicaţiilor este dominată în prezent de nanotehnologii: nanoelectronică sau nanofotonică.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite