Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ELI-Măgurele - „New Land of Choice in Physics”

27 Februarie 2010



Tradiţia şcolii româneşti şi facilităţile experimentale de fizică nucleară existente la Măgurele au făcut România potrivită pentru dezvoltarea ELI (Extreme Light Infrastructure), unde se va construi cel mai puternic laser din lume. Deşi iniţial nu intram în planuri, România a atras prin cel mai ridicat potenţial (uman şi tehnologic) din estul UE. În cadrul ELI vor fi realizate experimente legate de fizica nucleară şi de radiaţiile Gama, iar în final, va putea fi schimbată structura atomilor. Aplicaţiile vor depăşi graniţele ştiinţei actuale.

„Vom avea aplicaţii revoluţionare şi experimente cu puteri dezvoltate enorme. Cu o cantitate relativ mică de energie pusă într-un puls extrem de scurt, vom crea puteri de neatins în prezent. Vom deschide domenii neexplorate încă. Pentru ca ELI să fie cea mai performantă facilitatea de gen din lume, vom construi noi instrumente pentru a cerceta fără riscuri graniţele ştiinţei. Cu o astfel de poziţionare, vom face descoperiri excepţionale, care vor schimba omenirea”, susţine profesorul Gerard Mourou, părintele LASER-ului cu lumină extremă si coordonator principal ELI. Fiind vorba despre cercetare fundamentală, prof. Gerard Mourou consideră că există suficiente şanse şi pentru obţinerea unui Premiu Nobel în urma unor cercetări realizate în cadrul proiectului.

România, din outsider, principalul actor ELI

Workshop-ul „ELI Nuclear Physics”, desfăşurat la IFIN-HH Măgurele pe 1 şi 2 februarie a pus ordine în proiectul ELI. S-au stabilit structura organizatorică, grupurile de lucru şi comitetele consultative.

„Ideea lansată la finele lui 2009, de a se face fizică nucleară cu un LASER de 10 PW, era greşită. Vom utiliza tehnici din fizica nucleară la diagnoza noilor fenomene ce vor apărea la interacţiunea LASERE-lor de mare putere cu materia. În cadrul întrunirii, am stabilit că sistemul LASER va trebui cuplat cu un accelerator de electroni care să producă cel mai puternic flux Gama din lume, de care sunt interesaţi şi japonezii. Cu LASER-ul iniţial (de 10 – 30 de PW) nu vom obţine un flux Gama suficient de puternic pentru reacţii de fizică nucleară, comparativ cu cele realizate deja cu alte instalaţii existente. Aplicaţiile viitoare (cele medicale, transmutarea deşeurilor radioactive ş.a.) vor fi posibile în 10-20 de ani”, ne-a declarat Nicolae Zamfir, director general IFIN-HH Măgurele.

Istoric, în 2008, în faza pregătitoare, se discuta despre ELI ca fiind o singură infrastructură cu un LASER de 100 de petawaţi, iar România nu era inclusă în proiect. Apoi, s-a plănuit realizarea ELI în doi paşi, nefiind posibilă creşterea directă de peste o mie de ori a puterii LASERE-lor (de la câteva sute de terrawaţi la sute de petawaţi). Astfel, iniţial, vor fi două infrastructuri diferite de câte 10 PW (Praga şi Szeget), pentru a se putea trece apoi treptat la o putere instalată de 100 de petawaţi şi a produce în România LASER-ul cel mai puternic din lume. „ELI nu putea exista fără fizica nucleară. În vara lui 2009, am atras o parte a proiectului în România, mai ales că la Măgurele sunt 3 comunităţi puternice de fizicieni într-un singur loc: pe LASER, plasmă şi fizică nucleară ”, ne-a spus Nicolae Zamfir. Proiectul va include şi facilităti deja existente aici, dar miza este de a crea cea mai mare infrastructură de cercetare de vârf în estul Europei.




Nicolae Zamfir, director general IFIN-HH Măgurele



Go east, scientists!

Impactul asupra comunităţii ştiinţifice este cel mai important. Prin nivelul impus, ELI va atrage tinerii spre formarea în domenii de vârf şi va oferi posibilitatea revenirii în ţară a specialiştilor români plecaţi. „ELI este acum cel mai avansat proiect de infrastructură ştiinţifică din UE, ţările gazdă fiind deja desemnate: Cehia, România şi Ungaria. Vom realiza LASER-i de foarte mare putere – de peste un petawatt”, ne-a declarat Dan C. Dumitraş, responsabil al proiectului ELI România (faza pregătitoare) şi director al departamentului LASER al Institutului Naţional pentru Fizica LASER-ilor, Plasmei şi Radiaţiilor (INFLPR). „Caracteristicile operaţionale ale sistemului ELI sunt acum definite şi s-au lămurit şi problemele de management, conducere şi Administrare. Ne-a ajutat mult adoptarea în august 2009 a Legislaţiei „European Research Infrastructure Consortium” (ERIC) - de administrare comună a infrastructurilor paneuropene distribuite. Apoi, comitetul de conducere al consorţiului (13 ţări înscrise în proiect) a hotărât ca infrastructura să fie localizată la Măgurele, Praga şi Szeged. Includerea în proiect este un mare succes pentru România, fiind eliminate ţări ca Franţa şi Anglia. Avem şansa ca, până în 2015, să construim la Măgurele cel mai puternic LASER din lume, destinat în final aplicaţiilor din fizica nucleară”, arată Dan C. Dumitraş.

Ca infrastructură europeană, ELI va crea un avantaj enorm României, prin focalizarea tuturor cercetărilor de fizică (LASER, Optică, Fizică nucleară şi Fizica Materialelor), dar şi a fizicii spaţiului, Astrofizica. Infrastructura va fi realizată în special din fonduri europene, fără a afecta sumele destinate altor institute. Odată funcţională, ea va deschide perspective uriaşe pentru întreaga cercetare românească din domeniile conexe.

Aplicaţii spectaculoase în 10 - 20 de ani

Proiectul este deja cunoscut şi de cercetătorii japonezi, interesaţi de colaborarea la anumite experimente. „Deşi nu există un document oficial, Japonia va susţine acest proiect dată fiind unicitatea lui mondială şi rezultatele preconizate. Sunt părţi din proiect care ne interesează în mod direct”, ne-a informat prof. dr. Toshiki Tajima, coordonator ştiinţific ELI.

România, locul de pelerinaj al fizicienilor

Oamenii de ştiinţă din Japonia, Franţa, Germania şi alte ţări europene au venit la Măgurele pentru a discuta partea ştiinţifică a proiectului împreună cu partenerii selectaţi. Au ajuns la concluzia că cercetările nucleare pot atinge o nouă dimensiune utilizând LASERI de mare putere.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite