Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

RomaniaIT - 14 companii autohtone reprezentate la CeBIT 2010

03 Martie 2010



Intr-un stand special amenajat de ANIS,Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii, cu sprijinul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si alCentrului roman pentru Promovarea Comertului si investitiilor straine, 14 companii romanesti de software si servicii sunt prezente in standul RomaniaIT. Este pentru al noualea an consecutiv cand exista o astfel de prezenta la Hanovra.




Sectorul de software si servicii, recunoscut drept cel mai dinamic in anii anteriori, a continuat sa creasca in 2008, atingand, conform unui recent studiu publicat de Institutul pentru Tehnica de Calcul, o cifra de afaceri de 2,54 miliarde de Euro, in crestere cu 22% fata de 2007. In 2009 insa, scaderea cifrei de afaceri a acestui sector a fost mai importanta decat estimarile initiale, pana la 25%, in special sub influenta scaderii dramatice a pietei interne.


2009 a fost un an dificil pentru majoritatea companiilor romanesti de IT, in acelasi grad si ca o consecinta a dificultatilor resimtite de clienti – companii din celelalte ramuri economice sau institutii de stat. Cu toate acestea, sub-sectoarele IT si companiile in sine au reactionat in mod diferit – segmentele de hardware si electronica au fost mai degraba favorizate, in timp ce companiile care au depins exclusiv de clienti de pe piata interna si mai ales de sectorul public au avut dificultati mai mari in gestionarea perioadei de criza decat companiile exportatoare.


„Exporturile IT, in special serviciile, par sa fi devenit factorul de stabilitate si chiar de crestere pentur companiile romanesti in 2009, iar reactiile din piata ne arata ca evolutia va fi similara anul acesta”, spune Valerica Dragomir, director executiv al ANIS – Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii. „Exista o motivatie logica pentru aceasta evolutie: conditiile actuale de pe piata globala determina companiile sa isi cantareasca foarte atent deciziile strategice, investitiile si mai ales costurile, in toate compartimentele business-ului. Austeritatea auto-impusa s-a manifestat in nevoia de externalizare a segmentelor secundare ale afacerii. Procesele de business, dezvoltarea aplicatiilor de management, procesele si serviciile IT - toate acestea sunt segmente pe care companiile romanesti le acopere cu succes si au reprezentat un vector de crestere in ultimii ani”, mai arata Dragomir.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite