Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

SEPA dupa un an (sau Elanul pierdut)

09 Martie 2010




În legătură cu cardurile, BCE revine cu solicitarea adresată insistent industriei bancare europene de a crea o schemă nouă de carduri, capabilă să concureze Visa şi Mastercard. Dar foarte interesantă este cererea BCE de intrare a procesorilor de transfer credit (sistemele de giro) pe piata procesării plăţilor cu carduri, în scopul creşterii numarului de competitori si scăderii comisioanelor. BCE observă că, datorita progresului tehnic, nu mai exista argumente valabile pentru separarea procesatorilor de giro de cei de carduri. Ca atare EPC este invitat sa dezvolte un cadru de lucru pentru procesarea platilor cu carduri similar celui pentru „giro” (similar deci CSM Framework) sau sa amendeze cadrul existent prin includerea prevederilor privind tranzacţiile cu carduri. Interesant... Probabil şi procesatorii de carduri se întreabă acum de ce nu ar intra şi ei pe piaţa transferurilor de giro...


SEPA în România

În final, câteva cuvinte despre pregătirea pentru SEPA a băncilor româneşti şi a infrastructurii naţionale de plăţi în 2008: şi la noi ambiţiile, discuţiile şi intenţiile au fost la fel de mari ca în zona euro, iar dilemele la fel de numeroase.


Cum Romania va adopta euro cel mai probabil în 2014, pare că ar fi timp destul pentru a se stabili cea mai potrivită strategie de migrare care să valorifice punctele tari dobândite deja: o infrastructură de plăţi modernă şi adaptabilă (sistemul de plăţi al TransFonD, pentru plăţi în lei, deocamdată, este între cele mai recente din Europa, tehnologic vorbind) şi standardul de instrument de plată destul de apropiat de cel din SEPA.


În plus, cu un mediu de afaceri deja familiarizat cu codurile BIC şi IBAN, cu o majoritate a băncilor deja în registrul SEPA Credit Transfer de la EPC, cu o comunitate bancară hotărâtă să adopte standardele SEPA chiar şi pentru plăţile în lei, sunt şanse mari ca în România SEPA să fie o realitate în următorii ani, chiar înainte de adoptarea monedei unice.




Ionel Dumitru, SEPA Project Manager, TRANSFOND SA



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite