Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

TRANSFOND şi „SEPA pe lei”: un pas necesar, pentru cine? (I)

11 Martie 2010




În ce priveşte schema de Debit Direct SEPA, aici lucrurile sunt puţin diferite, în sensul că datele pe care le conţine instrucţiunea de Debit Direct românesc sunt sensibil diferite de ceea ce propune schema EPC pentru DD. Nu mai vorbim de diferenţele de reglementare care, se speră, vor putea fi eliminate prin implementarea Directivei privind serviciile de plăţi (dar şi prin emiterea unei noi reglementări naţionale sau încheierea unui acord interbancar în acord cu schema SEPA).


Pe de altă parte, discuţiile avute cu băncile din România au relevat faptul că neutilizarea instrumentelor de tip debit direct de către bănci s-ar putea datora, între altele, absenţei unui standard al mandatului de Debit Direct precum şi absenţei unui serviciu de management al mandatelor, proces care, în condiţiile unui nivel ridicat al utilizării acestei modalităţi de plată, ar deveni costisitor pentru bănci. Se consideră că adoptarea standardului SEPA pentru debit direct ar fi benefică chiar pentru acest tip de plăţi în lei şi că acest lucru ar trebui făcut cât mai curând. Totuşi, întrucât nici în zona euro SEPA DD încă nu a fost lansat, aşteptându-se şi transpunerea Directivei menţionate, comunitatea bancară şi TRANSFOND au convenit ca implementarea standardului SEPA Direct Debit să fie programată pentru anul următor (2010).


În sfârşit, dacă această strategie va fi materializată, la sfârşitul anului 2010 vom avea un sistem „compatibil” SEPA pentru plăţile în lei. Având un astfel de sistem, vom putea cu uşurinţă să schimbăm moneda din RON în EUR şi să rezolvăm, împreună cu băncile, celelalte cerinţe: compensarea şi decontarea plăţilor în euro naţionale şi transfrontaliere, odată cu asigurarea transmiterii către şi primirii instrucţiunilor de plată în EUR de la alte bănci din spaţiul euro. Pentru aceasta, TRANSFOND va căuta să realizeze interconectarea cu alte sisteme de compensare SEPA din Europa şi va asigura aranjamentele necesare pentru decontarea interbancară şi, ceva nou, decontarea inter-sisteme, în euro, conform cadrului de interoperabilitate al European ACH Associationt (Transfond este membră a EACHA din 2007).




Ionel Dumitru, PMP
SEPA Project Manager, TRANSFOND SA



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite