Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Schema SEPA pentru transferuri credit

12 Martie 2010



Intrând în detaliile proiectului SEPA, reamintim despre tipurile de instrumente vizate în cadrul acestui proiect:


- Transferul credit, ce asimilează principalele caracteristici ale ordinului de plată, şi care presupune că plata are loc la iniţiativa Plătitorului, dă dispoziţie băncii sale
să iniţieze transferul către Beneficiarul plăţii;


- Debitul direct, care presupune că, în baza unui mandat emis de Plătitor, plata are loc la iniţiativa Beneficiarului, ce transmite prin intermediul băncii sale, către banca Plătitorului, o instrucţiune de debitare a contului acestuia.


- Plăţile prin card ce au loc la iniţiativa Plătitorului prin intermediul unui card emis în cadrul unor scheme specifice de plată.


Uniformizarea plăţilor la nivel pan-european a presupus reinventarea Transferului credit si a debitului direct astfel încât aceste instrumente să se adapteze practicilor şi cutumelor naţionale în materie de plăţi şi mai ales să permită uniformizarea la nivel european a circuitelor, duratelor şi structurilor de informaţii conţinute de aceste instrumente de plată.


Transferul credit a fost primul instrument de plată a cărui schemă a fost standardizată în cadrul proiectului SEPA şi care a devenit opertaţional începând cu data de 28 ianuarie 2008. Procesul de aderare la Schema initială1, este considerat un succes de vreme ce aproape 4500 de bănci comerciale, cooperatiste sau de economii a băncilor comerciale din Uniunea Europeană au devenit până în prezent participanţi la schemă2. Succes considerat cu atât mai semnificativ cu cât aderarea la schemă a presupus adaptări operaţionale şi tehnologice pentru operatorii de plăţi, precum şi demersuri importante în domeniul comunicării noilor servicii adresate clienţilor beneficiari ai serviciilor de plată în special din zona euro.


Interesul consumatorului de servicii de plată din România se îndreaptă tocmai spre acest instrument, preferat în mod tradiţional în cadrul relaţiilor de plată. Trecerea la schema SEPA de transfer credit (SCT) nu se face cu aceeaşi “presiune” în ţara noastră din motivul simplu că plăţile în euro nu reprezintă decât un procent foarte mic în totalul transferurilor iniţiate sau primite de beneficiarii serviciilor de plată, comparativ cu plăţile în monedă naţională. Cu toate acestea, conform statisticii sus menţionate, 19 bănci comerciale româneşti furnizează în prezent servicii de plată în euro pe structura SCT.


În principiu, pentru beneficiarul român de servicii de plată în euro, trecerea la utilizarea SCT este din multe puncte de vedere imperceptibilă. Aceasta deoarece, pe de o parte, sistemele de plăţi utilizate în România au prefigurat în multe privinţe standardele SEPA astfel că, pe de o parte efortul investional (traductibil în costuri pentru participanţi) este minim iar pe de altă parte practicile naţionale au deja induse reflexe operaţionale compatibile cu SCT. Particularităţile trecerii la SCT pentru beneficiarii din România ai sistemelor de plăţi se prezintă astfel:


Clienţii participanţi vor putea efectua plăţi din orice locaţie din Uniunea Europeană în aceleaşi condiţii şi pe aceleaşi canale ca şi în cazul plăţilor naţionale. Aceasta conduce la atingerea gradului de libertate impus de liberalizarea comerţului între statele Uniunii.


Drepturile şi obligaţiile participanţilor la procesul de plată sunt uniforme şi stabile.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite