Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

SEPA şi mediul de afaceri

12 Martie 2010



Iniţiativă declanşată de factorii de decizie politică, SEPA va afecta fiecare cetăţean, comerciant, administraţie publică şi corporaţie care utilizează serviciile unei bănci din zona euro şi Uniunea Europeană, pe tot lanţul procesului furnizării de plăţi. Autorităţile europene se aşteaptă ca SEPA să creeze condiţii pentru creşterea concurenţei în furnizarea serviciilor de plăţi şi să genereze - prin standardizare şi armonizare - sisteme de plăţi mai eficiente, oferind beneficii tangibile economiei şi întregii societăţi.


Obiectivele generale ale SEPA au fost definite de către guvernele Uniunii Europene în Agenda Lisabona, menită să transforme, până în 2010, Uniunea Europeana în „cea mai dinamică şi competitivă economie din lume bazată pe cunoaştere“ şi să pregătească tranziţia către o economie informatizată.


Conform Agendei Lisabona, integrarea pieţelor plăţilor în euro este o precondiţie importantă pentru realizarea acestei viziuni. În această privinţă, SEPA este considerat un pas necesar către întărirea economiei europene în integralitatea sa şi un factor de creştere a concurenţei în sectorul serviciilor de plăţi, în beneficiul utilizatorilor - consumatori, corporaţii, întreprinderi mici şi mijlocii, sectorul public.


Comisia Europeana şi Banca Centrală Europeană se aşteaptă ca SEPA să constituie deschizătorul de drumuri spre revoluţionarea serviciilor electronice în sectorul plăţilor şi al serviciilor publice, conducând şi la alte reduceri ale costurilor şi câştiguri în eficienţă, în beneficiul clienţilor.


Prin realizarea zonei unice de plăţi în euro, va fi posibilă efectuarea de plăţi în euro între orice conturi din SEPA, cu aceeaşi uşurinţă cu care acest lucru se poate face astăzi în cadrul graniţelor naţionale. În cazul companiilor, standardele comune, decontarea mai rapidă şi prelucrarea simplificată vor îmbunătăţi fluxurile de numerar, vor reduce costurile şi vor facilita accesul la noi pieţe. Mai mult chiar, mediul de afaceri poate beneficia de dezvoltarea la nivelul comunităţilor naţionale a unor produse inovatoare, bazate pe standardele SEPA, oferite de furnizorii serviciilor de plăţi.


Din raţiuni bugetare, modernizarea proceselor de plăţi nu este întotdeauna o prioritate majoră a comunităţii de afaceri, mai ales atunci când volumul de operaţiuni nu implică procesarea unor volume substanţiale de plăţi transfrontaliere. Mai mult chiar, majoritatea utilizatorilor sunt mulţumiţi de sistemele de plăţi naţionale existente, atâta timp cât acestea satisfac cerinţe minime ale participanţilor.


Totuşi, pentru companiile de orice mărime, SEPA poate constitui o oportunitate de a evalua aplicaţiile de plăţi curente şi de a adopta o decizie privind schimbarea în viitor a modului de realizare a plăţilor. Reproiectarea proceselor de plăţi pe baza unor soluţii inovatoare de tip „end-to-end” poate genera câştiguri substanţiale privind eficienţa plăţilor şi reducerea costurilor, prin standardizare, automatizare şi centralizare.


Printre beneficiile imediate ale implementării SEPA pentru companii, putem menţiona:


- Schema SEPA Credit Transfer şi Schemele SEPA Direct Debit dezvoltate de Consiliul European al Plăţilor introduc o varietate de caracteristici inovatoare, ce vor facilita fluidizarea procesării plăţilor în orice companie, indiferent daca operaţiunile sunt la nivel naţional sau transfrontalier.


De exemplu schema SEPA Credit Transfer oferă ordonatorilor şi beneficiarilor următoarele avantaje privind funcţionalitatea, eficienţa costurilor, uşurinţa în utilizare şi prelucrarea automata:



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite