Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

SWIFT – soluţii pentru corporaţii

12 Martie 2010



În ultimii ani, conectarea corporaţiilor cu instituţiile bancare a reprezentat un subiect aflat permanent în atenţia SWIFT. Soluţiile SWIFT pentru corporaţii permit schimbul de informaţii financiare cu toate instituţiile financiare cu care acestea lucrează, prin utilizarea unei platforme de comunicaţii standard, de înaltă securitate, în locul unor conexiuni multiple.

În mediul economic şi financiar actual, corporaţiile se confruntă cu multiple probleme, cum sunt presiunea crescută asupra costurilor şi asupra capitalului de lucru, necesitatea unui control mai riguros, cerinţe de conformitate cu diverse reglementări, necesitatea reducerii riscurilor şi altele. La nivelul corporaţiilor există cerinţe pentru optimizarea vizibilităţii globale, controlul fluxurilor financiare, îmbunătăţirea administrării riscurilor.


Începând de la jumătatea anilor 80, interesul corporaţiilor pentru utilizarea infrastructurii şi standardelor SWIFT a crescut continuu. Primii paşi în direcţia conectării directe a corporaţiilor la SWIFT au fost făcuţi în anul 1998, prin introducerea categoriei SWIFT „Treasury Counterparty“ utilizatori care puteau schimba confirmări de schimburi valutare peste reţeaua SWIFT cu orice alt utilizator SWIFT.


În anul 2001, membrii SWIFT au aprobat propunerea de a permite accesul clienţilor corporatişti la SWIFT într-o manieră mai largă, ca membri ai aşa - numitelor grupuri închise de utilizatori administrate de un membru SWIFT (Member Administered Closed Users Groups, denumite in continuare MA-CUG). Acestea sunt grupuri de companii, care au relaţii de afaceri cu o anumită bancă şi care optează să facă parte dintr-un grup de utilizatori conectat cu banca peste reţeaua SWIFT.


Caracteristicile principale ale MA-CUG sunt:


- realizarea de schimburi de informaţii între corporaţii şi bănci;
- utilizarea infrastructurii de mesagerie SWIFT;
- proiectarea şi operarea serviciului de către banca iniţiatoare a grupului;
- posibilitatea corporaţiilor de a adera la mai multe MA-CUG, utilizând aceeaşi conexiune SWIFT.


În cadrul unui MA-CUG, SWIFT asigură numai infrastructura de comunicaţii şi mesageria, neimplicându-se în aplicaţia sau serviciile pe care banca ce administrează serviciul le oferă clienţilor săi.


SCORE - Standardised Corporate Environment - permite corporaţiilor să utilizeze platforma securizată de mesagerie SWIFT ca platformă unică pentru accesul la serviciile oferite de instituţiile lor financiare. SCORE are la bază un grup închis de utilizatori administrat de SWIFT, destinat schimbului de informaţii financiare între corporaţii şi instituţii financiare. O instituţie financiară înregistrată în SCORE poate interacţiona cu orice corporaţie din cadrul acestui grup. Similar, o corporaţie înregistrată în grup poate interacţiona cu orice instituţie financiară membră a SCORE.


SCORE a fost realizat cu obiectivul de a sprijini instituţiile financiare să furnizeze servicii clienţilor lor corporatişti în următoarele domenii:


- administrarea fondurilor – de exemplu plăţi de trezorerie sau către terţe părţi, confirmări, extrase de cont,
- investiţii – pentru instrucţiuni de decontare titluri de valoare, extrase de cont,
- confirmări ale tranzacţiilor de trezorerie, precum schimburi valutare, operaţiuni pe pieţe monetare, derivative,
- operaţiuni de comerţ - acreditive sau garanţii.


În plus faţă de grupul închis de utilizatori, caracteristicile principale ale SCORE sunt:



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite