Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

SEPA şi sectorul public

12 Martie 2010



Integrarea financiară este unul dintre instrumentele menite să ducă la atingerea obiectivelor definite de Consiliul Uniunii Europene în Agenda de la Lisabona. Sectorul public are un rol esenţial în creşterea competitivităţii economiei europene şi în integrarea pieţelor financiare.

Comisia Europeană se aşteaptă ca implementarea SEPA să conducă la crearea unor infrastructuri moderne, menite să reducă costurile şi să îmbunătăţească serviciile publice, cu un impact major asupra soluţiilor e-government, precum e-invoicing, e-procurements, e-payments, e-signatures, e-services.


SEPA va deveni însă realitate atunci când va fi atinsă o masă critică de tranzacţii care au migrat de pe sistemele actuale de plăţi la instrumentele SEPA, iar acest obiectiv va putea fi îndeplinit doar prin implicarea tuturor jucătorilor importanţi în domeniul plăţilor.


Unul dintre aceşti jucători este sectorul public. Plăţile derulate prin sectorul public la nivel local, regional, naţional sau european includ plăţi de taxe şi impozite, plata contribuţiilor pentru asigurări sociale, plata pensiilor, plata salariilor pentru angajaţii bugetari, plăţi pentru diverse bunuri, servicii şi lucrări angajate de sectorul public. Trebuie luate în considerare şi plăţile derulate de întreprinderi şi utilităţi deţinute total sau parţial de stat.


Pentru a atinge o masă critică de tranzacţii SEPA, angajamentul administraţiilor publice în implementarea SEPA este indispensabil. Adoptarea de către acestea a instrumentelor de plată SEPA ar duce nu numai la atingerea masei critice, dar ar grăbi şi adoptarea instrumentelor SEPA de către corporaţii şi consumatori.


Majoritatea administraţiilor publice din Europa derulează în prezent programe e-governance pentru îmbunătăţirea proceselor administrative şi interacţiunii cu cetăţenii, utilizând din ce în ce mai mult tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor pentru creşterea eficienţei serviciilor oferite publicului.


Pentru sectorul public, proiectul SEPA ar trebui să constituie nu numai implementarea unor noi standarde, ci o oportunitate reală de a contribui activ la construirea unei economii mai eficiente. Administraţiile publice pot juca un rol activ în integrarea şi modernizarea sectorului financiar, alături de industria bancară, furnizori de servicii şi alţi utilizatori ai sistemului financiar.


Consiliul European al Plăţilor a identificat cele mai bune zece motive pentru adoptarea instrumentelor SEPA de către sectorul public, astfel:


Modernizarea sistemelor de plăţi

Adoptarea instrumentelor de plată SEPA în administraţia publică este o oportunitate pentru modernizarea sistemelor de plăţi, prin introducerea celor mai noi tehnologii şi prin beneficiile aduse de acestea în materie de costuri şi eficienţă.


Standardizarea

SEPA promovează standardizarea diversităţii de servicii oferite de sectorul public pe teritoriul Uniunii Europene. Standardele SEPA pot juca un rol important în definirea unor soluţii destinate unor segmente de interes comun, în care investiţiile pot fi partajate. Astfel de dezvoltări pot reduce semnificativ costurile implementării noilor procese şi prin urmare pot duce la eficientizarea costurilor în sectorul public.

Creşterea potenţialului achiziţiilor publice

Achiziţiile publice – cumpărarea de bunuri, servicii sau lucrări publice de către administraţiile publice – reprezintă un sector cheie în economia europeană, cu un volum estimat de 1.500 de miliarde de euro sau 16% din PIB. Prin SEPA, care defineşte o piaţă a plăţilor competitivă la nivel european, administraţiile publice vor avea mai multe opţiuni în selectarea furnizorilor de servicii din întregul spaţiu al pieţei. Consiliul European al Plăţilor recomandă ca standardele SEPA să constituie o cerinţă în orice proces de achiziţii publice pentru administraţiile publice din zona euro.


Reducerea costurilor cu sistemele informatice

Introducerea formatelor de date SEPA – standardele de mesaje ISO 20022 XML – permite reorganizarea sistemelor, ceea ce poate duce la reducerea semnificativă a costurilor generate în prezent de întreţinerea diferitelor formate de plăţi naţionale şi standarde informatice asociate, inclusiv a costurilor de administrare a acestor sisteme. Standardul XML este larg acceptat şi oferă un număr mare de instrumente; în plus tehnologia XML oferă flexibilitate pentru adaptările viitoare ale sistemelor informatice.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite