Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Influenţarea organizaţiei, element-cheie pentru obţinerea rezultatelor īn proiecte

12 Martie 2010



Chiar şi cu un proces de project management bine pus la punct, proiectele pot să nu aibă rata de succes dorită, pentru că, uneori, apar blocaje cu efecte dramatice asupra proiectului”. Le recunoaştem uşor în expresii ca: „nu s-a vrut”, „nu s-a dorit acest proiect”, „este o chestiune politică” sau „la noi nu merge”.


Cum PM-ul este singurul responsabil pentru succesul sau insuccesul proiectului, înseamnă că este de datoria lui să „sape mai adânc” şi să găsească soluţii prin influenţarea organizaţiei în scopul finalizării cu succes a proiectului.


Despre ce este vorba?

Organizaţia nu există de sine stătător ci prin oameni. Din perspectiva proiectului, organizaţia înseamnă: resurse, sponsori, manageri de departamente, directori.


Chiar dacă suntem project manageri, sponsori sau manageri cu toţii, ne dorim să ne atingem obiectivele propuse cât mai rapid şi cu efort minim. De modul în care reuşim să influenţăm pe fiecare dintre participanţi pentru a obţine rezultatele dorite depinde succesul proiectului. Project Management Institute recunoaşte capacitatea de a influenţa organizaţia ca fiind o competenţă-cheie pentru project manageri.


Dacă nu se întâmplă...

Dacă nu reuşesc să facă acest lucru, proiectul trenează, se amână sau poate fi chiar anulat, şi, vă rog să mă credeţi, am văzut de multe ori asta. La nivel uman, acest lucru duce la frustrare, dezamăgire, scăderea încrederii, iar per total, la nivelul organizaţiei, obiectivele pe care trebuia să le atingă proiectul nu vor mai fi atinse. Ceea ce ne propunem să discutăm este modul în care noi, ca project manageri, putem influenţa organizaţia pentru a obţine rezultatele dorite.


Talent sau abilitate?

Este o întrebare pe care mi-am adresat-o de multe ori în trecut. După mai multe experienţe cu persoane din domeniu am ajuns la concluzia că, desigur, şi una şi alta.


De multe ori angajaţii derulează proiecte cu succes fără a avea un proces de project management sau o metodologie de proiect bine pusă la punct. Cei care reuşesc să facă acest lucru au pur şi simplu un talent în a face lucrurile să meargă. Pentru cea de-a doua categorie, în care se află majoritatea persoanelor, iată ce cred că putem face.


Dacă nu avem talente, hai să dezvoltăm abilităţi!

Pentru a face toate aceste lucruri posibile, PM-ul trebuie să dea dovadă de un mix de abilităţi: comunicare interpersonală, negociere, înţelegerea naturii umane, înţelegerea structurii organizaţionale şi a polilor de putere. Cei ce reuşesc sunt văzuţi de organizaţie ca fiind cei care „fac lucrurile să meargă”, „ştiu cu cine să vorbească”, „au pile”, „le dăm drumul în organizaţie şi se descurcă”, „sunt unşi cu toate alifiile”, „se ştiu cu toţi”. Dacă reuşiţi să dezvoltaţi aceste abilităţi o să vedeţi şi rezultate rapide: proiectul nu are blocaje, deciziile se iau în timp util, obţineţi acordul şi implicarea participanţilor.


Concret: influenţa formală şi informală

În momentul în care discutăm despre influenţarea organizaţiei mă gândesc la două lucruri: influenţarea managementului superior şi influenţarea echipei. În ambele cazuri putem face acest lucru pe „cale oficială” sau formal şi, desigur, informal sau pe baza relaţiilor personale.

Află unde este puterea utilizând matricea de influenţă

Un instrument simplu pe care vi-l recomand este „maparea” listei de participanţi din proiect în una dintre categoriile de mai jos pe baza a două criterii:


1. Sprijină proiectul
2. Puterea în cadrul organizaţiei, văzută ca sumă între puterea formală şi cea informală.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite