Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Un an de criză financiară - aniversare (sau comemorare?) cu multe întrebări

14 Martie 2010



Când scriu aceste rânduri se împlineşte un an de la 15 septembrie 2008.


O dată în calendar care, numai în câţiva ani, va fi quiz în multe seminarii atunci când trainerul (dorind să capteze audienţa şi să-şi înceapă mica dizertaţie interactivă despre ce-nseamnă mediul economic şi cât de pregătiţi suntem pentru schimbare) va întreba “ce s-a întâmplat la 15 septembrie 2008?”


Săptămâna zilei de luni 15 septembrie 2008 (intrată déjŕ în istorie ca ”Lehman Brothers Monday”) a marcat începutul (mărturisit) al crizei sistemului financiar.


Trecerea timpului (déjŕ 1 an?!) şi marcarea în calendar a unor astfel de evenimente produc o multitudine de întrebări. N-am fost nici noi scutiţi de astfel de reflecţii şi vi le împărtăşim.


Două întrebări comportamentale :


1. Criza: o chestiune de încredere? În termeni soft poate fi privită în acest fel, dar de fapt este o problemă de relaţionare şi funcţionalitate a verigilor în lanţul financiar până la client, fie el companie sau individ. Am văzut ce impact în tot ciclul de valoare are slăbiciunea unei singure verigi. Un lanţ este solid nu numai dacă părţile sale componente sunt solide ci şi dacă fricţiunea de interese şi operaţională a verigilor este corespunzător lubrifiată.


2. Vom învăţa de fapt vreodată din greşeli? Suntem suficient de serioşi când, pe de o parte, ne invităm reciproc să ne întoarcem la fundamente iar, pe de altă parte, evanghelizăm schimbarea, adaptabilitatea şi agilitatea? Din nefericire, se pare că nu. Reflectând la acest aspect, am revizitat cărţi vechi, “depăşite”(considerând anul apariţiei) cum ar comenta unii. Din această revizitare vă furnizez doar 2 exemple.


În “Managing change în the excellent banks” -1989 (îmi voi permite să nu traduc mesajele pentru a nu altera), Steven Davis îi citează pe Dick Thompson (Toronto Dominion):


“We preach, Think change. We don’t think of 5 years plan. Every day is different: no policy lasts more than a day. Policies are a way to go to sleep”

Sau,


Hans-Joerg Rudlof (Credit Suisse First Boston):



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite