Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Inovatie şi colaborare

15 Martie 2010



Innotribe este o iniţiativă bazată pe inteligenţa colectivă a comunităţii, cu obiectivul de a asigura un cadru în care comunitatea SWIFT – instituţii financiar bancare, furnizori de soluţii, parteneri – să aibă posibilitatea de a face schimburi de idei şi experienţă, pentru inovaţie şi identificarea de noi proiecte.


La evenimentul SIBOS din acest an, Innotribe a beneficiat de un program variat de prezentări, grupuri de lucru, seminarii interactive, toate având ca scop inovaţia prin colaborare. În pregătirea SIBOS, a fost constituit un grup de lideri care să iniţieze dialogul on-line cu comunitatea SWIFT, în vederea identificării temelor de discuţie. Cu circa trei luni înainte de SIBOS, au fost definite trei subiecte principale care au constituit temele de lucru în cadrul a trei SIBOS Labs:


- Cloud computing - rolul noilor tehnologii în schimbarea fundamentală a ofertei de servicii financiare, în reducerea costurilor şi a timpului necesar pentru a ajunge pe piaţă cu noi servicii
- Mash up – modalităţile în care noile tehnologii creează oportunităţi pentru a combina în mod inteligent aplicaţiile şi serviciile existente, pentru a crea noi servicii sau pentru a le îmbunătăţi pe cele oferite
- Crowd sourcing - rolul comunităţilor şi reţelelor sociale în definirea unor noi servicii financiare şi modele de colaborare


Cele trei SIBOS Labs au adunat multe idei pe cele trei teme propuse. În perioada desfăşurării SIBOS, s-au conturat echipe care au lucrat fiecare pentru un proiect privind crearea unor noi servicii bancare. Trei proiecte au intrat în competiţie pentru SIBOS 2009 Innovation Award, acestea au fost:


- eMe – proiect prezentat de echipa Cloud computing – o cutie de depozit digitală, în care pot fi memorate date personale precum active centralizate, date de contact, date financiare, certificate, documente legale, date ce pot fi utilizate pentru toate tipurile de tranzacţii e-Commerce; având o sursă unică securizată de date personale, utilizatorii pot oferi acces limitat firmelor de retail, băncilor sau organizaţiilor sectorului public, doar la elementele de date care prezintă interes pentru aceste entităţi.


- UView - proiect creat de echipa Mash up - un tablou de bord ce permite departamentului de trezorerie al unei companii colectarea şi agregarea în timp real a datelor privind balanţe şi tranzacţii, din diverse surse: date privind conturile bancare, date din surse publice, conexiuni directe cu sistemul utilizatorului, surse de date în timp real, precum şi modele pentru agregarea, analiza şi prezentarea datelor.


- T-Score – proiect creat de echipa Crowd sourcing – o aplicaţie care utilizează date financiare furnizate de bănci şi ceea ce putem numi date sociale – din surse precum platforme şi reţele sociale – pentru determinarea riscului de creditare şi gradului de încredere prezentat de solicitant.


În finalul competiţiei, un juriu al “cumpărătorilor” – reprezentanţi de marcă ai mediului financiar şi de afaceri – au desemnat proiectul eMe câştigător al premiului pentru inovaţie.


Innotribe @ SIBOS 2009 a fost un exerciţiu, reprezentând doar începutul acestei iniţiative colaborative - o piaţă virtuală, deschisă, unde cei care caută idei şi cei care le pot furniza se întâlnesc şi sunt stimulaţi să inoveze împreună.


Ar trebui ca acest exerciţiu să ne dea de gândit, să încercăm să rezervăm măcar o mică parte din timpul nostru pentru a ieşi din rutina zilnică şi pentru a genera idei care să ducă la dezvoltarea de produse şi servicii noi bazate pe evoluţia tehnologiei, pentru a face schimb de experienţă la nivelul comunităţii bancare împreună cu clienţii serviciilor financiare şi cu furnizorii de soluţii, pentru inovaţie prin colaborare la nivelul industriei bancare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite