Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Internet Banking-ul vs. Banca Virtuală

15 Martie 2010



Unde sunt băncile virtuale? De ce nu au avut succes? Din cauza cash-ului vor răspunde unii, banii virtuali nu sunt prea populari. Alţii vor menţiona mentalitatea, teama de schimbare, de nou. O bancă virtuală poate este deja mult, ar spune alţii. Securitatea este un aspect ridicat de majoritatea.

De fapt Banca Virtuală trebuie privit în contextul general. O Bancă Virtuală ar reprezenta un nivel ultimul de evoluţie în tehnologizare. Ar fi serviciul perfect în care clientul nu are nevoie de a se deplasa, de a semna hărţi, de a umbla cu bancnote.


Este posibil în acest moment? Dacă desfacem aceste cerinţe, pentru fiecare există tehnologiile aferente.


Hârtiile, semnăturile olografe, pot fi înlocuite în prezent cu certificatele digitale. Fiecare dintre noi poate avea un certificat digital unic cu o semnătura digitală securizată (şi aici nu vorim de amprenta biometrică, deşi am putea…). Contractele pot fi semnate electronic. Există canale de comunicaţie securizate, avem sisteme de autentificare puternice, deci partea de birocraţie scriptică poate fi înlocuită electronic.


De asemenea cardurile cu chip permit existenţa banilor virtuali. În chip se pot păstra mase monetare nelimitate. Încărcarea chipului poate fi făcută electronic, prin metode securizate de noile standarde ale operaţiunilor de plată electronic, de tip CAP, EMV, 3DES etc. Dispozitivele de autentificare, efectuare a operaţiunilor, există deja. Cardurile cu chip există. Mai trebuie rezolvată şi partea de acceptare la plată. Încă puţini comercianţi acceptă plăţile cu cardul bancar, dar şi mai puţini plăţile cu bani virtuali. De obicei aceste plăţi, în ţările vestice, sunt acceptate pentru sume mici.


Dacă avem aceste mijloace, de ce nu exista Băncile Virtuale? Deorece băncile în sine nu au atins evoluţia tehnologică pentru modul lor de fiinţare clasică. De asemenea societatea în sine nu e pregatită, gradul de cunoştiinte tehnologice, îndemânările necesare, accesul la resursele tehnice moderne (scumpe în general), este limitat.


Dacă ne uităm la aplicaţiile de Internet Banking, o analiză obiectivă va reliefa că multe sunt departe de ce ar trebui să fie în condiţii clasice. Bankingul actual nu este foarte tehnologizat deşi s-au investit sume semnificative. Acest “gap” se datorează lipsei de sincronizare corporatistă între produsele de business, procesele care susţin aceste produse şi sistemele informatice de suport (aplicaţii sau infrastructură). Zona de legătură dintre IT şi businessul efectiv este partea de procese. Modelarea acestor procese în general lasă mult de dorit. O bancă, clasică sau virtuală, se bazează fundamental pe organizarea proceselor interne. În plus produsele, procesele, sistemele IT şi sistemele umane, trebuie integrate utilizând o structura de guvernanţă IT bine pusă la punct. Aceste aspecte necesită specialişti cu experienţă, un suport total al top managementului şi investiţii materiale importante. Dar nici o dată nu e momentul pentru aceste investiţii.


În perioade de boom economic ne grăbim să cucerim noi spaţii, să lansăm imediat noi produse, neavând timp să punem la punct sistemele fundamentale de corporaţie. În perioada de criză, nu mai sunt bani, nu se mai justifică economic.
Totuşi unora le merge bine. Deoarece au acel management superior care poate susţine inovaţia şi are o strategie pe termen lung. Este o problemă de viziune în a atinge acele zone noi de servicii şi produse bancare.


Banca Virtuală 100% nu va fi decât o bancă de nişă pentru o categorie anume de populaţie, cel puţin în următorii 50 de ani. În schimb banca clasică, prin serviciile de Internet Banking, poate atinge o categorie mult mai mare de clienţi, inclusiv prin lansarea unor servicii de bancă virtuală dedicate celor high-tech şi al căror timp costa într-adevăr bani. Pentru acest lucru strategiile multi-channel trebuie să fie fundamentate corespunzător, integrate într-o structură de guvernanţă corporatistă şi abordate sinergic la nivel de produse, procese şi sisteme.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite