Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

“Ce cred băncile că vor clienţii lor?”

15 Martie 2010




Aşa se nasc întrebările:


A treia întrebare: „Erau justificate estimările Goldman Sachs?”

Dacă ne uităm la competiţia generată de acest eşalon în economiile lumii, remarcăm că într-adevăr, din punct de vedere PIB, Brazilia ocupă locul 10, Russia locul 8, India 5 şi China locul 3 (după Statele Unite şi Japonia, devansând Germania). Dar, mai amplu despre BRIC în numerele viitoare.

A patra întrebare: „Înapoi în Europa?”

sau,
Cum pot clienţii şi (sau) băncile lor să beneficieze din lansarea şi implementarea celor două proiecte majore de infrastructură financiară, SEPA şi T2S (Target 2- Securities):


Eurosystem (care cuprinde Banca Centrală Europeană-ECB şi toate băncile centrale naţionale din ţările membre ale zonei Euro, susţine că T2S poate genera o transformare de proporţii în pieţele financiare europene. Fiind o platformă pentru decontarea neutră, fără bariere şi în multi-valută a valorilor mobiliare, T2S va fi un pas înainte spre împlinirea planului Comisiei Europene pentru o piaţă europeană unică a valorilor mobiliare, întrucât va îndepărta multe dintre barierele Giovannini pentru decontarea şi compensarea transfrontalieră şi va acţiona ca un catalist pentru armonizarea ulterioară în serviciile post-tranzacţionare.


Economia de volum obţinută prin migrarea decontării europene a valorilor mobiliare către o singură platformă super tehnologică va aduce, conform aprecierilor Eurosystem, 3 beneficii majore participanţilor la piaţă:


• Reducere semnificativă a costurilor interne sau transfrontaliere la nivele echivalente celor din SUA;
• Crearea unui singur grup de valori mobiliare pan Europene, accesibile indiferent de localizarea depozitarului central, a emitentului sau a contrapărţii în tranzacţie;
• Creşterea eficienţii managementului garanţiilor şi reducerea nevoilor de lichiditate, oferind băncilor abilitatea de a-şi optimiza finanţările pentru valorile mobiliare europene.


Cu 27 Depozitare Centrale din 25 ţări europene semnatare a unui Acord cu Banca Centrală Europeană în iulie anul curent, apare ca sigur un nivel ridicat de tranzacţionare în T2S.


SEPA, sistemul unitar de plăţi euro, este de asemenea aproape de a-şi atinge masa critică. SEPA va permite clienţilor băncilor să facă plăţi în euro către orice beneficiar localizat oriunde în zona euro, folosind un singur cont bancar şi un singur set de instrumente de plată. Eliminarea diferenţelor dintre plăţile în euro naţionale şi cele transfrontaliere va avea ca efect creşterea competiţiei şi a inovaţiei între bănci oferindu-se astfel servicii mai bune (conform lui Eurosystem).
Transferurile de credit SEPA sunt funcţionale de mai mult de 18 luni, dar debitul direct va intra în fază operaţională doar din noiembrie 2009, după adoptarea Directivei de Servicii de Plată în legislaţia naţională.


A cincea întebare: „Ce s-a mai spus la Sibos despre clienţii băncilor?

La un an de la „Lunea Lehman Brothers“, înca nu ne-am reîntors la „business as usual“. „Criza financiară rămâne globală”, spune Yawar Shah, preşedintele lui SWIFT. „Nu cred că există zonă în lume neafectată de criză, într-un anume fel. Acesta este momentul în care centrarea pe client şi ascultarea că şi înţelegerea clientului sunt dimensiunile critice”.


“Din punctul de vedere al SWIFT, nimic nu s-a schimbat”, spune Campos Lazaro, CEO SWIFT. “ De fapt, am lansat iniţiative care întăresc obsesia noastră cu focalizarea pe client”, adaugă el. “De exemplu, am lucrat cu 20 dintre clienţii nostri de vârf şi am sondat mai mult de 5000 de subiecţi, pentru a măsura nivelul lor de satisfacţie în termeni concreţi. Am lansat un important program de reducere de costuri şi câştig de eficienţă, punând clienţii în centrul acestui program”.


Această diversitate a provocărilor înseamnă o obligaţie particulară pentru SWIFT, spune Shah. “Clienţii noştri se aşteaptă să fim alături de ei în timp de criză. Asta înseamnă că se aşteaptă să reducem costurile semnificativ, să oferim mai multe informaţii automatizate de managementul riscurilor, să fim mai adaptaţi şi mai flexibili la mediul economic”, argumentează el. “Mulţi traversează schimbări majore în afacerile lor, dezinvestiţii sau achiziţii. Ei doresc ca SWIFT să fie
în măsură să-i ajute să treacă prin integrarea operaţiunilor sau prin separarea acestora, după caz”.


Marcelina Joavină



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite