Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Toamnă bogată īn licitaţii IT

15 Martie 2010




Cu o floare nu se face primăvară

Liviu Drăgan, preşedintele ANIS, spune că piaţa de IT a fost puternic afectată de criză în prima parte a acestui an, cele mai afectate companii fiind cele care vând hardware.


„Proiectele lansate de MCSI în această vară, precum şi cele anunţate pentru toamnă în sectorul public ar putea atenua scăderea pieţei de IT până la un procent de 10%. Totuşi, cred că revigorarea pieţei de IT şi intrarea ei pe un făgaş cât mai normal nu se poate baza doar pe proiectele publice, ci este strâns legată de proiectele care vin din zona privată”, menţionează preşedintele ANIS.


Comunicaţiile nu sunt lăsate pe dinafară

MAI va beneficia şi de servicii de telefonie mobilă, în valoare de 5,02 milioane de lei furnizate de Orange România, contractul urmând să se deruleze pe o perioadă de patru ani. În 2 noiembrie, MAI va organiza o licitaţie pentru achiziţionarea de servicii de comunicaţii, în vederea conectării structurilor şi angajaţilor instituţiei la reţeaua internă a MAI, valoarea contractului fiind estimată la 144,9 milioane de lei


Romkatel a câştigat licitaţia organizată de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) pentru achiziţionarea serviciilor de proiectare privind trecerea la transmisia digitală a programelor TV, valoarea contractului fiind de 845.400 de euro. Obiectul contractului constă în proiectarea în amplasamentele aparţinând SNR a trei reţele naţionale de emisie digitală terestră (DVB-T) a programelor de televiziune.


Tot Societatea Naţională de Radiocomunicaţii va organiza, pe 15 octombrie, o licitaţie pentru achiziţionarea de echipamente WiMAX necesare dezvoltării reţelei operatorului şi creşterea numărului de clienţi, valoarea contractului fiind estimată la 51,8 de milioane de euro. Contractul presupune achiziţia şi instalarea de echipamente în vederea construirii unei reţele de transport şi acces la clienţi tip WiMAX la nivel naţional pe infrastructură de fibră optică, care să susţină strategia de dezvoltare a SNR atât pentru servicii de comunicaţii electronice, cât şi pentru servicii de broadcasting.


Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va organiza pe 28 octombrie o licitaţie în vederea achiziţionării unui sistem informatic pentru gestiunea spectrului radio, valoarea contractului fiind estimată între 10 şi 11 milioane de lei (2,3 - 2,6 mil. de euro). Contractul prevede furnizarea de pachete de aplicaţii software şi sisteme informatice, alături de instruirea personalului instituţiei.


ANCOM solicită viitorilor participanţi constituirea unei garanţii de participare de 92.000 de lei (21.815 euro) şi una de bună execuţie, în valoare de 5% din preţul total al contractului, fără TVA. La licitaţie pot participa companiile care au înregistrat, în ultimii trei ani, o cifră de afaceri medie de cel puţin 18 milioane de lei.


Deşi toamna 2009 este mai bogată în ceea ce priveşte licitaţiile IT, la nivelul administraţiei publice centrale, deciziile legate de achiziţionarea unor sisteme şi soluţii IT&C se iau încă individual, în funcţie de nevoile fiecărei instituţii în parte.
Nu există o strategie omogenă de achiziţionare a soluţiilor şi echipamentelor IT şi o altă strategie pentru asigurarea interoperabilităţii sistemelor.


„La lansarea acestor proiecte ANIS nu a fost consultată, dar timpul nu este pierdut.


Vom stabili împreună cu MCSI un plan de implicare mai activă a asociaţiei în strategia de eGuvernare, deoarece aceste proiecte sunt de o importanţă majoră pentru viitorul procesului de informatizare din administraţie”, afirmă Liviu Drăgan.
În ultimii 8 ani, statul român a cheltuit 1 miliard de euro pentru achiziţii IT&C.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite