Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ALO, Colacu!!

19 Aprilie 2005



Daca la jumatatea drumului dintre Bucuresti si Targoviste schimbi directia spre dreapta si mergi pret de cateva minute bune pe un drum de tara ajungi in satul Colacu. Din punct de vedere administrativ satul Colacu, despre care locuitorii spun ca a fost comuna prin anii 60, face parte din orasul Racari. Real face parte din „cealalta Romanie“, cea a lipsurilor si a saraciei, cea in care istoria si sperantele parca s-au oprit. Paradoxal insa ne aflam la doar 50 km de Bucuresti si nu intr-un loc izolat din munte sau din Delta Dunarii.
Motivul vizitei noastre la Colacu nu a fost unul oarecum turistic, am vizitat Telecentrul Orange. La inceputul lunii martie, ANRC (Autoritatea Nationala pentru Reglementari in Comuncatii) si operatorul Orange au anuntat deschiderea primelor trei telecentre dintr-o serie de cinci, a caror constructie a fost castigata prin licitatie publica la finele anului trecut. De asemenea trebuie amintit ca Telecentrele anuntate de Orange si ANRC nu sunt singurele initiative de acest gen. Anul trecut, in cadrul proiectului RITI (Romanian Information Technology Initiative), finantat de USAID, au fost construite o serie de telecentre similare in cinci localitati izolate din tara, insa formal acestea nu au facut parte din politica serviciului universal.
Nu mi-am propus aici sa discut aici despre „Serviciul Universal“ si initiativele legislative in aceasta problema, insa trebuie amintit de proiectul mai larg denumit „economia bazata pe cunoastere“ initiat in timpul ministrului Dan Nica si care prevedea instalarea a 400 de telecentre in zonele rurale, acolo unde nu exista acces la comunicatii si tehnologia informatiei. Conform acestui proiect, in aceste localitati , alaturi de introducerea unor servicii de telefonie, urmau a fi create retele intre scoli, primarii, biblioteci si caminele culturale, pentru eliminarea discrepantelor dintre urban si rural.
Daca la prima vedere strategia „serviciului universal in comunicatii“ si formularile sale pretioase pot parea demagogice, am aflat ca pentru oamenii din Colacu intelegerea acestora difera total. Pentru ei serviciul universal nu are nici o relevanta, ceea ce conteaza sunt echipamentele din fostul sediu al primariei, care le permit sa dea un telefon unei rude, copiilor din Italia sau Spania sau sa cheme o ambulanta. Cei mai tineri au descoperit si farmecul Internetului sau chiar al jocurilor on-line. Mai aveau, prin sat cativa calculatoare, insa Internetul e ceva nou. Pana la inceputul lui martie, cand Telecentrul a devenit functional, singurele posibilitati de comunicare erau telefoanele mobile ale unor localnici mai cu stare, iar dupa cum am remarcat si noi calitatea semnalului este foarte buna, atat in reteua Orange cat si Connex. De Romtelecom nu prea au auzit, au fost intinse niste cabluri si se pare ca ar exista un post telefonic la scoala, unii localnicii isi amintesc de unele cereri de conectare depuse cu peste 10 ani in urma dar la care nu au primit un raspuns pana astazi.
In linii mari Telecentrul Colacu este un telefon mobil la dispozitia intregului sat, tarifele sunt similare, insa nimeni nu plateste abonament si nu are batai de cap cu factura. Se poate suna in orice retea interna sau externa inclusiv catre Thuraya, se poate utiliza posta electronica, se pot trimite faxuri si sms-uri. Poate parea complicat pentru unii sateni trecuti de tinerete, insa telecentrul are un operator, Tudor Lucian, care le ofera tot sprijinul necesar. Tinerii, cel putin cei cu care am discutat noi, prefera Internetul si jocurile in timp ce majoritatea adultilor telefonia.
Comunicarea si telefonul sunt intelese altfel de localnicii din Colacu. Veniturile mici ii obliga mai intai sa intrebe de preturi si apoi sa apele la servicii: un telefon de felicitare, o intrebare de sanatate, situatii de criza etc. Apelurile sunt in general in tara, se pare insa ca exista interes si pentru apeluri in strainatate.
Urmatorul popas, dupa sediul Telecentrului a fost primaria Racari, unde am aflat ca localitatea a devenit de putina vreme oras. Primarul, domnul Dragoi Nicolae, s-a rupt pentru ceva vreme de la treburile zilnice pentru o discutie despre Telecentru. Stiam ca initiativa a fost una guvernamentala dar am aflat ca au existat numeroase sesizari ale administratiei locale in decursul ultimilor ani pentru a asigura unele mijloace de comunicare si astfel satul Colacu, de unde este originar de altfel si primarul a fost prins in acest program. „Este un lucru pozitiv pentru satenii din Colacu, care depindeau doar de telefoanele personale ale vecinilor. Au trecut peste 30 de zile de la inaugurare si cea mai buna dovada sunt cererile cetatenilor. Inainte de aparitia telefoanelor mobile erau izolati total“ ne-a declarat primarul Dragoi Nicolae. Conform declaratiilor acestuia inca din 1990 au fost depuse cereri pentru instalarea unor linii fixe prin Romtelecom, mai mult au fost instalate o serie de cabluri insa nu exista abonati conectati.
„Pentru noi concurenta din piata comunicatiilor a fost benefica si ne-a adus o serie de servicii vitale pentru comunitate.Proiectul acesta, finantat de guvern, se adreseaza comunitatii, tuturor locuitorilor. Ne-am dori sa avem fondurile necesare pentru a furniza o conexiune internet scolii din localitate si sa infiintam un laborator pentru copii“ ne-a mai declarat primarul Dragoi Nicolae.
Din aceeasi discutie am mai aflat ca Telecentrul se adreseaza si locuitorilor din alte trei sate, la fel de izolate (Stanesti, Sabiesti si Balanesti) cel mai indepartat fiind la 3,5 kilometri. In cadrul contractului de colaborare dintre Orange si Consiliul Local Racari, primaria a pus la dispozitie locatia (sediul fostei comune Colacu, desfiintata in 1968) precum si operatorul, care insa a trecut o serie de teste. Operatorul este este angajat de primarie pe toata perioada de trei ani a contractului insa mijloacele de finantare sunt suportate de compania Orange.
Incasarile obtinute prin Telecentru merg la Orange, conform protocolului incheiat pentru administrare, insa exista si o cota ce intra in veniturile primariei. „Oarecum din platile facute de sateni o parte se reintoarce in folosul comunitatii din care fac parte“ este de parere domnul Dragoi. Dupa trecerea la statutul de oras administratia localap se asteapta la obtinerea unor fonduri mai mari din surse europene, fonduri ce ar permite dezvoltarea unei infrastructuri mai bune a localitatii, inclusiv construirea unui drum asfaltat catre satul Colacu.



Surse de finantare
Costul total pentru realizarea de catre Orange celor cinci telecentre este de 4,474 miliarde, mai exact 894,8 milioane lei pentru fiecare unitate. Finantarea tuturor proiectelor din cadrul serviciului universal se face din fondurile furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice si a furnizorilor de servicii de telefonie destinate publicului, cu o cifra de afaceri pe 2003 mai mare sau egala cu 3 milioane euro. La nivelul anului 2004 cota a fost de 0,8%, o suma de 14,3 milioane euro. Din cifra de afaceri inregistrata de acesti furnizori s-au scazut in prealabil veniturile provenite din servicii de interconectare si din servicii de roaming oferite pe piata de gros furnizorilor de telefonie mobila din afara Romaniei pentru utilizatorii acestora aflati pe teritoriul tarii. Pentru perioada 2005-2010, procentul aplicat cifrei de afaceri va fi de 0,5%, dar nu mai mult de 2 milioane de euro pentru fiecare furnizor. Sumele necesare finantarii serviciului universal vor fi administrate autonom in cadrul bugetului ANRC. Din fondul pentru serviciul universal 35% vor fi alocati pentru acordarea de subventii si facilitati familiilor cu venituri reduse, 45% pentru instalarea de telecentre si 20% pentru instalarea de telefoane publice cu plata si asigurarea serviciilor de informatii privind abonatii si a registrelor abonatilor. Furnizorii de serviciu universal, desemnati din oficiu sau prin licitatie publica deschisa, au dreptul la compensarea costului net al furnizarii serviciilor din sfera serviciului universal.



Tags: Telecentre

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite