Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Sistem informatic pentru analiza factorilor de risc pentru mediu si sanatate publica

19 Martie 2010



ICPE-Cercetari Avansate, institutul national ce desfasoara activitati in domeniul ingineriei electrice, a demarat in parteneriat cu Beia Consult, Ceprocim, Rosa SA, Universitatea Politehnica Bucuresti si Outsource Management Group, un proiect denumit Sistem informatic pentru analiza in timp real a factorilor de risc pentru mediu si sanatate publica. Proiectul isi propune sa ofere o solutie duala, informatica si metodologica. Astfel, obiectivul principal al proiectului este realizarea si dezvoltarea unei metode de analiza in timp real a factorilor de risc pentru mediu si sanatate publica, dar si realizarea unei metodologii de interventie in caz de depasire a limitelor maxim admisibile.

Solutia propusa de partenerii din consortiu este reprezentata de un sistem informatic de monitorizare a calitatii aerului, sistem portabil, care ofera posibilitatea de a transmite si stoca date in timp real, pe un server, utilizand georeferentierea GPS. In timpul utilizarii sistemului, se obtine o reprezentare cartografica on-line a imisiilor, cu o actualizare permanenta a calitatii aerului. Sistemul asigura compararea cu valorile prag si, atunci cand acestea sunt depasite, afiseaza un mesaj de avertizare. Pana in prezent, s-a realizat un model experimental care permite achizitia, prelucrarea si interpretarea datelor dintr-un singur punct de masura, si anume a datelor privind concentratia de monoxid de carbon, si raportarea acestora la prevederile standardelor. Din avantajele sistemului amintim: acoperire cat mai buna a zonei in care se realizeaza monitorizarea, localizare cat mai stabila in punctele de masurare prestabilite, masurare cat mai exacta a concentratiilor poluantilor aerului preselectati si a variatiilor rapide ale acestora, realizarea unei alerte rapide in situatii critice, perioada de operare neasistata cat mai mare, functionalitate in conditii severe de mediu.

In perioada urmatoare, partenerii din consortiu vor demara procedura de obtinere a brevetului de inventie.

INCDIE ICPECA ocupa o pozitie nationala semnificativa, situandu-se printre cele mai active si performante unitati de cercetare. INCDIE ICPE-CA promoveaza si intreprinde cercetarea aplicativa in context national si international in domeniul ingineriei electrice (materiale, electrotehnologii, surse noi de energie, vibratii si echilibrari dinamice, compatibilitate electromagnetica etc.), spre folosul societatilor comerciale, private si publice, in beneficiul general al intregii societati. Dezvoltand inovatia tehnologica pentru beneficiari, ICPE-CA creste competitivitatea acestora atat in Romania, cat si in Europa. Activitatea de cercetare desfasurata promoveaza dezvoltarea economica a societatii si conduce la bunastarea sociala, in compatibilitate cu mediul inconjurator. Poluarea mediului inconjurator este o problema importanta, mai ales in timpurile noastre, cu implicatii directe asupra calitatii vietii oamenilor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite