Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

“Timeo Danaos et dona ferentes” sau Politica balcanică şi macroeconomică, á la grec

20 Martie 2010




Învăţăm ceva din transparenţa (atât de târzie!) a acestui dezastru?

1. Ca şi o chestiune general valabilă, situaţia Greciei ca parte a Uniunii Europene ilustrează că un sistem poate fi slăbit prin atacul asupra componentelor sale, iar când agresorul are şi acces (ca să fim indulgenţi cu termenii) în interior, acţiunea are o rată sigură de reuşită. De unde şi titlul articolului!


2. Războaiele de supremaţie valutară sunt la fel de dure ca şi cele în teren, pentru controlul resurselor şi dominaţie economică.


Cu siguranţă, ne amintim că prognozele din 2007-2008 indicau un EUR în apreciere galopantă faţă de dolarul american, undeva la un curs EUR/USD de 1.50, datorat în principal performanţei economiei Germane, previziune care s-a menţinut şi după declanşarea crizei. Tot recent, se prefigura schimbarea USD din moneda de referinţă pentru tranzacţiile cu petrol dintr-un motiv simplu şi anume slăbirea dolarului. Cei ce credeau euforic că dolarul va asista neputincios la acest razboi, se înşelau amarnic...


Acum în schimb, perspectiva s-a întors cu 180 grade, când lumea vorbeşte de instabilitatea monedei EUR şi nu USD, iar paritatea EUR/USD a ajuns la 1.35.


3. Politicienii au agenda diferită faţă de poporul pe care-l conduc, fiind în stare să sacrifice generaţiile viitoare pentru avantaje electorale imediate. Uniunea Europeană aduce instrumente de monitorizare dar nu şi de impunere. Un mare caştig şi asa, dar insuficient pentru administraţiile corupte sau obligate să dea satisfacţie clientelei politice, prin acţiuni arbitrare.


4. Dacă ne uităm la implicaţiile asupra comunităţii europene, începem să înţelegem fragilitatea acestei construcţii şi tot mai provocatoare misiunea factorilor de decizie europeni pentru a evita deriva uniunii spre un “construct” refuzat de sistemul organic politico-socio-cultural şi financiar-economic din anume ţări din spaţiul european.


Responsabilitatea fiecărui membru pentru apărarea asocierii în care a intrat, fie că e vorba de moneda unică sau Uniunea Europeană în ansamblu, nu poate fi o simplă opţiune auto-asumată, ci o obligaţie, iar dacă această obligaţie este etic insuficientă, atunci ea trebuie să devină adiministrativa. Redefinirea pretenţiilor ţărilor PIIGS faţă de motoarele performante ale Uniuniii este absolut imperativă pentru continuarea cu succes a demersului european. E un demers care obligă la armonizarea mentalităţilor, a creării unei perspective comune faţă de responsabilitate, muncă, eficacitate, despre care electorilor europeeni, oriunde s-ar afla ei, să li se creeze aşteptările corecte de către politicienii ce vor să-i conducă. Nu poţi să promiţi un stil de viaţă “ a la grec” şi să te aştepţi ca maşinăria de performanţă germană să deschidă robinetul de refinanţare economică “ nur deutche”.


Articolul reprezintă părerea strict personală a autorului




Marcelina Joavină



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Sorin Ghinescu
Votul meu: 5/5 http://gsync.eu
08 Aprilie 2010, 09:42:55