Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

ANCOM modifică alocarea de numere scurte la nivel județean

23 Martie 2010



Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) supune consultarii publice un proiect de decizie pentru modificarea si completarea unor reglementari din domeniul numerotatiei telefonice, care include un proiect de decizie privind alocarea si utilizarea numerelor nationale scurte pentru serviciile de interes public la nivel national. Este vorba de alocarea numerelor geografice scurte pentru servicii de interes general la nivel local, din domeniul 0Z = 02. Numerele pentru furnizarea unor servicii de interes general la nivel local sunt numere geografice formate din sapte cifre, cuprinzand prefixul judetean urmat de numarul propriu-zis, primele doua cifre fiind fie 02, fie 03 (de exemplu, 0232982 – Protectia civila Iasi, 0267956 – Jandarmeria din Covasna, 0219844 – Alo, Domnule Primar / Bucuresti).


Avand in vedere faptul ca actualul cadru de reglementare permite numai alocarea numerelor care incep cu 03 catre alti furnizori decat Romtelecom, a fost necesara operarea unei modificari care sa faca posibila si alocarea numerelor care incep cu 02 catre furnizorii alternativi. Numerelor geografice scurte pentru servicii de interes general la nivel local, din domeniul 0Z = 02 li se vor aplica aceleasi reguli de alocare si utilizare ca si numerelor din domeniul 0Z = 03. Proiectul de decizie al ANCOM urmareste totodata clarificarea unor aspecte referitoare la regimul juridic aplicabil persoanelor care solicita obtinerea dreptului de utilizare a resurselor de numerotatie, precum si la conditiile de cesionare a numerelor si motivele de suspendare sau retragere, totala sau partiala, a Licentei de utilizare a resurselor de numerotatie (LURN).


Numerele scurte pentru servicii de interes public la nivel national sunt destinate furnizarii unor servicii precum: siguranta cetateanului (politie, jandarmerie), servicii de asistenta medicala, deranjamente utilitati publice (telefon, gaze, energie electrica, apa/canal), asistenta cetateanului (protectia consumatorului, Avocatul Poporului), servicii de informatii (informatii transporturi feroviare, informatii transporturi aeriene, starea vremii, starea drumurilor), asistenta abonati servicii de comunicatii electronice (relatii cu clientii, ghidul serviciilor). Numerele nationale scurte pentru servicii de interes public la nivel national sunt in prezent compuse din 4 cifre si sunt utilizate de catre Romtelecom pentru furnizarea anumitor servicii (de exemplu: Ora exacta – 1958, Deranjamente posturi telefonice – 1921).


Autoritatea considera necesara cresterea numarului de cifre din componenta numerelor nationale scurte. Astfel, serviciile care se refera la siguranta cetateanului vor fi furnizate prin intermediul numerelor de 4 cifre, in timp ce serviciile care se refera la semnalarea unor deranjamente la utilitati publice sau la asistenta oferita abonatilor de catre furnizori vor fi furnizate prin intermediul numerelor de 5 cifre.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite