Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Standarde deschise pentru administratie

19 Aprilie 2005



Printre cele mai raspandite aplicatii cu open source (OSS), atat in mediul de afaceri cat si in administratie, se numara sistemul de operare Linux, suita de productivitate OpenOffice, serverul de web Apache sau bazele de date MySQL. Pentru OSS, sistemul de licentiere este deosebit de flexibil, orice software OSS este distribuit liber impreuna cu codul sursa. Marile corporatii de tip IBM, Sun, HP, Novell sau chiar Microsoft au participat la largirea numarului de aplicatii preluand tendintele pietei spre standarde deschise.
Uniunea Europeana recomanda inca din 2001 statelor membre si candidate sa ia serios in considerare utilizarea de OSS in cadrul administratiilor publice, tocmai pentru a nu incuraja monopolul Microsoft (companie care se afla in proces cu UE tocmai din acest motiv) si pentru ca administratiile publice sa nu ramana in situatia de „vendor lock-in“. Va intrebati poate ce inseamna acest termen? In contextul contractului mentionat mai sus, inseamna ca la finalul celor cinci ani de utilizare prin inchiriere a produselor Microsoft, practic Guvernul nu detine nici o licenta si este obligat sa inchirieze licente Microsoft in continuare la costuri similare, sa cumpere acele licente platind in plus fata de costurile deja suportate sau sa riste sa reintre in ilegalitate.
Urmand exemplul guvernelor altor state precum Germania, Anglia sau Franta, administratia din tara noastra ar putea folosi diferite variante de aplicatii de server sau platforme de desktop de tip OSS. Serverele Linux sunt mult mai des utilizate datorita raportului calitate pret oferit. La nivel mondial, 69% din serverele de Internet folosesc platforma Apache (de tip OSS) pentru a servi continut web.
Grupul Parlamentar al Partidului National Liberal a pus in discutie inlocuirea utilizarii de software Microsoft cu variante Open Source in administratie. Liberalii coordonati de deputatul Nini Sapunaru contesta contractul incheiat de vechea legislatura cu Microsoft prin care Secretariatul General al Guvernului inchiria licente Microsoft pentru o perioada de cinci ani la un pret de 54 de milioane de dolari platiti din bani publici. La incheierea celor cinci ani guvernul are de ales intre a continua inchirierea pentru o perioada de timp sau a alege o alta alternativa de cumparare sau utilizare de OSS. O alta varianta discutata este formularea foarte clara a necesitatilor prin caiete de sarcini si solicitarea serviciilor prin licitatii publice.
Exista si in Romania institutii de stat care ruleaza pe servere Linux cu baze de date DB2 de la IBM in Agentia Nationala a Ocuparii Fortei de Munca (ANOFM), insa la nivel de desktop inca nu poate fi vorba ca personalul din administratia publica sa se obisnuiasca cu alte programe decat cele cunoscute de tip Office de la Microsoft.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite