Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Job description: IT Head/CIO/CTO

03 Aprilie 2010



Ce este?

Aceste denumiri desemnează uzal poziţii executive, de manager al tuturor sistemelor informatice şi resurselor aferente acestora dintr-o companie.


În funcţie de specificul şi nevoile organizaţionale, atât denumirea postului, cât şi responsabilităţile pot varia. Astfel, dacă IT Head-ul este de regulă prezent în companii non-IT şi denumeşte persoana care conduce departamentul aferent, CIO (Chief Information Officer) denumeşte o poziţie similară, dar în companii mari, corporaţii, indiferent de domeniul lor de activitate. La rândul său, CTO este în mod uzual cel care conduce echipele tehnice sau de dezvoltare dintr-o companie furnizoare de servicii/produse/soluţii IT.


Ce face?

Printre responsabilităţi putem enumera:


• Definirea strategiei IT, alinierea obiectivelor propuse în rândul obiectivelor şi strategiilor generale ale companiei;
• Stabilirea/asigurarea bugetelor aferente şi a resurselor umane, financiare, materiale necesare bunei desfăşurări a activităţii departamentului pe care îl conduce;
• Stabilirea politicii de achiziţii în departamentul IT sau de achiziţii de soluţii/produse IT la nivelul companiei;
• Stabilirea unor parteneriate cu diverşi furnizori;
• Managementul portofoliului de produse/soluţii IT;
• Managementul proiectelor derulate de către echipele din subordine;
• Stabilirea unor standarde aplicabile în activităţile departamentelor pe care le coordonează.


Unde este poziţionat în organigramă?

De regulă, acest tip de manager se subordonează direct GM-ului sau CEO. De asemenea, i se subordonează departamentul tehnic/ IT/ de dezvoltare.


Cu cine interacţionează?

Intern, IT Head/CIO/CTO relaţionează cu toţi managerii aflaţi pe aceeaşi linie ierarhică. Extern, intră în legatură cu furnizorii de servicii/ produse/soluţii IT, cu partenerii şi clienţii companiei.


Ce obiective se pot seta?

Din punct de vedere cantitativ, i se pot fixa obiective precum timp/buget de livrare al diverselor proiecte pe care le coordonează. Calitativ, se pot seta obiective precum îmbunătăţirea unor procese, manuale, proiecte, produse, performanţe individuale sau departamentale chiar.


Ce ştie, care sunt cerinţele postului?

Dacă IT Head/CIO trebuie să fie buni manageri, CTO-ul trebuie neapărat să aibă abilităţile manageriale dublate de excelente abilităţi şi cunoştinţe tehnice. Inovaţia, capacitatea de a anticipa, de a comunica şi colabora, de a înţelege atât contextul general, cât şi detaliile, nu trebuie, de asemenea, să lipsească.


Ca studii, posturile descrise aici presupun studii superioare tehnice/IT finalizate. Sunt, de asemenea, recomandate studii post-universitare în domeniul managementului.


Din punctul de vedere al altor tipuri de calificări, nevoile diferă de la o companie la alta. Nici aşa numitele „soft-skills” (leadership, coaching, comunicare) nu trebuie uitate, poziţia în cauză fiind una executivă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite