Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cum s-a născut Oracle Database

03 Aprilie 2010




Distribuţia beneficiarilor de sisteme de gestiune pentru bazele de date are în România o repartizare relativ uniformă pe principalele sectoare de activitate. Domeniul serviciilor financiar-bancare a reprezentat, în 2007, aproximativ 30%, fiind urmat de serviciile publice cu 24%, sectorul de telecomunicaţii cu aproximativ 20% şi sectorul de utilităţi cu 12%.


Cronologie Oracle Database

1977 – Larry Ellison, Bob Miner şi Ed Oates înfiinţează Software Development Laboratories, precursorul Oracle.
1978 – Oracle Versiunea 1, scrisă în limbaj de asamblare, rulează pe PDP-11. Oracle V1 nu este lansată oficial.
1979 – este lansată Oracle Versiunea 2, primul sistem SQL comercial de gestiune a bazelor de date relaţionale. Compania îşi schimbă denumirea în Relational Software Inc. (RIS)
1982 – RIS primeşte un nume nou – Oracle Systems – şi organizează prima conferinţă a utilizatorilor, în San Francisco.
1983 – Oracle Versiunea 3, construită pe limbajul de programare C este primul sistem de gestiune a bazelor de date relaţionale care rulează pe calculatoare de mare viteză, minicomputere şi PC-uri.
1985 – Oracle lansează Versiunea 5, unul dintre primele sisteme de baze de date relaţionale care lucrează în medii client/server.
1988 – Oracle Versiunea 6 aduce câteva avantaje semnificative: opţiunea de blocare la nivel de înregistrare permite mai multor utilizatori să lucreze în acelaşi tabel procesând numai datele specifice utilizate într-o tranzacţie; un sistem de backup care reduce cheltuielile cu mentenanţa sistemului, permiţând angajaţilor continuarea lucrului în sistem, în timp ce administratorii copiază şi arhivează datele.
1989 – Oracle se pregăteşte pentru lansarea pe internet, baza de date fiind pregătită pentru sistemele de procesare a tranzacţiilor online.
1992 – se lansează Oracle7, care aduce funcţionalităţi noi şi mai multe schimbări arhitecturale.
1998 – odată cu lansarea versiunii 8 a bazei de date Oracle şi a Oracle Applications 10.7, Oracle devine prima companie enterprise computing care adoptă limbajul de programare Java.
2001 – Oracle9i Database vine cu o nouă opţiune: Oracle Real Application Clusters. Oracle RAC acceptă desfăşurarea unei singure baze de date într-un cluster de servere – asigurând toleranţă la erori, performanţă şi scalabilitate, fără a fi necesare modificări ale aplicaţiei.
2003 – Oracle lansează pe piaţă Oracle Database 10g, primul produs grid computing disponibil pentru întreprinderi.
2009 – Oracle lansează Oracle Database 11g Release 2.


Primul Sistem de Baze de Date Relaţionale (SGBDR) a fost lansat de compania Oracle şi folosea limbajul de interogare SQL. Deşi versiunea originală a fost dezvoltată pentru sisteme VAX/VMS, Oracle a fost unul dintre primii furnizori care a lansat o versiune şi pentru sistemele PC pe sistemul de operare DOS.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite