Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cum devine un proiect IT eligibil

04 Aprilie 2010



Cum devine un proiect IT eligibil pentru a primi finanţare din fonduri europene? Deşi întrebarea poate părea complicată, regula de bază e simplă – un proiect este eligibil dacă se respectă ad-litteram criteriile de eligibilitate care sunt scrise în ghidul pentru cererea de proiecte. Totuşi, scrierea unei cereri de finanţare pentru un proiect IT nu e un exerciţiu de compunere, iar soluţia tehnică nu poate fi scrisă decât de cineva care are experienţă în IT.

Pentru a fi siguri că un proiect este eligibil trebuie să vă asiguraţi că el se încadrează în tipul de acţiuni care sunt declarate ca fiind eligibile, că soluţia tehnică ajută la atingerea obiectivului final al acelui program şi că puteţi demonstra acest lucru. În ceea ce priveşte proiectele mai mari, trebuie să fiţi în stare să faceţi un studiu de fezabilitate din care să rezulte faptul că investiţia respectivă se recuperează într-adevăr.


Există firme de consultanţă care colaborează cu furnizori pentru a afla informaţii tehnice şi altele care deţin in-house competenţele tehnice necesare pentru a scrie o cerere de finanţare. Însă cererea de finanţare este doar un document din dosarul de finanţare. Mai e nevoie de studiul tehnic sau studiul de fezabilitate, de analiza cost-beneficiu, de bugetul proiectului etc.


„Cred că suntem una din firmele cele mai implicate în proiectele cu finanţare europeană, cel puţin din punct de vedere al implementărilor, aşa încât ne lovim atât de problemele procedurale ale derulării unui contract de finanţare, care ţin de organismele intermediare şi de regulile pe care ele le impun, cât şi de greşelile făcute de cei care au scris cererile de finanţare. E vorba de cheltuieli care au fost încadrate greşit, bugete care au fost redactate greşit sau estimări greşite pentru componentele proiectului”, spune Cătălin Hristea, director general PM Solutions.


Nu uitaţi că aţi depus o cerere de finanţare!

Există numeroase elemente care pot ajuta o cerere de finanţare să fie câştigătoare. Însă, dacă a fost selectată, nu înseamnă neapărat că este şi cea mai bună. Poate conţine numeroase scăpări.


Urmarea? S-ar putea să aveţi probleme la rambursarea cheltuielilor. De aceea este important şi cum este scrisă cererea de finanţare.


„Menţionez un lucru care nu ţine neapărat de eligibilitate, dar pe care l-am constatat din experienţa ultimului an de zile: cel care depune cererea de finanţare uită că a depus-o şi nu mai urmăreşte comunicarea şi interacţiunea cu cel care evaluează. Am avut cel puţin două astfel de situaţii, în care pur şi simplu nu se mai ştia pe unde ajunsese faxul respectiv. Aceste aspecte pot părea puerile, dar, din păcate, se întâmplă”, spune Cătălin Hristea.


Ce greşeli trebuie evitate?

Regula de aur, menţionată şi la începutul acestui material, este că trebuie respectat ce scrie în ghid.


„Poate mulţi nu-şi pun această problemă, dar, dacă nu reuşeşti să atingi obiectivele proiectului respectiv, e posibil să dai acei bani înapoi. Mai mult decât atât, nu trebuie să se uite faptul că acele proiecte sunt evaluate pe o perioadă de cel puţin cinci ani după implementare.


Toate documentele unui proiect se păstrează şi pot fi auditate oricând în această perioadă de către reprezentanţi ai celor care dau banii şi, dacă se constată nereguli, finanţarea respectivă se recuperează de către finanţator. Deja s-au primit astfel de avertismente în mod oficial de la organismele de implementare, care au atras atenţia celor care au primit finanţări că, din studiul caietelor de sarcini publicate, s-au identificat nereguli şi s-ar putea să se trezească cu corecţii financiare din cauza încălcării unor prevederi ale legii”, avertizează directorul PM Solutions.


De asemenea, trebuie evitat un prea mare optimism. Autorităţile publice nu trebuie să-şi imagineze că, din momentul în care vor implementa sisteme informatice, cetăţenii se vor grăbi să le utilizeze. Există primării care au implementat servicii electronice de mulţi ani, însă numărul utilizatorilor pe an este foarte mic.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite