Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Saraca Romanie finanteaza bogata Europa

19 Aprilie 2005



Cel putin 3 factori contribuie la dezvoltarea economica a unei tari: infrastructura, educatia si cercetarea. Din pacate in Romania abordarea acestui al treilea vector s-a facut exclusiv din prisma ofertei. Exista cercetare si servicii, dar din pacate nu exista cerere pentru produsele care sunt oferite pe piata interna.
De asemenea, la nivel european Romania nu recupereaza decat 20% din contributia platita la cel mai amplu program de cercetare: FP6. Anul acesta se asteapta cresterea numarului programelor romanesti din cadrul FP6, pentru a depasi paradoxul potrivit caruia "saraca Romanie finanteaza bogata Europa". In aceasta idee expertii de la centrul de transfer tehnologic Zenit din Germania ne ofera consultanta, asa cum au facut si cu statul Israel, care acum se afla in profit. Oficialii spera ca spiritul inovativ romanesc impreuna cu rigurozitatea germana sa conduca la aceleasi rezultate. Deocamdata insa spiritul inovativ romanesc nu este valorificat la maxim. Un argument suplimentar in sprijinul acestei teze: se spune adesea in Europa „made by romanians“, in loc de „made in Romania“...


A 4-a editie a Forumului Deschis pentru Inovare si Transfer Tehnologic, desfasurat la sfarsitul lunii martie la Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, a reprezentat o platforma de comunicare, de schimb de experienta, menita sa lege principalii actori de pe scena C&D, oferta si cererea, strategiile si politicile ministeriale, de nevoile concrete ale IMM-urilor, totodata facilitand contacte cu parteneri straini, din Uniunea Europeana in special.
Conferinta a abordat tematica cercetarii vazuta din prisma cererii, reprezentata in special de IMM-uri inovative. Pentru prima oara Forumul a cuprins si o parte de prezentare a unor povesti romanesti de succes realizate de institute de cercetare si firme inovative. Spre deosebire de editiile precedente, a crescut nu numai numarul de participanti, dar si calitatea subiectelor dezbatute. Imbucurator a fost faptul ca de aceasta data evenimentul a avut o componenta puternica regionala, nu numai Bucurestiul fiind reprezentat ci si Timisoara, Iasi, Cluj, Bistrita, Constanta etc.

La baza Forumului au stat urmatoarele premise:

  • Inovarea reprezinta unul dintre neo-factorii de productie, iar intr-o societate post-industriala in curs de globalizare, cercetarea-dezvoltarea reprezinta elementul cheie al unor avantaje comparative pe piata internationala. Firme mari care nu au investit in cercetare si nu au adus produse inovative nu au reusit sa se mentina pe piata, nu au tinut pasul si au disparut la un moment dat. Inovarea este unul dintre factorii care vor duce la dezvoltarea economica a Romaniei in ultima instanta
  • In Romania, activitatea de cercetare-inovare este privita aproape exclusiv din prisma ofertei. Asa se explica faptul ca desi Romania se afla intotdeauna pe primele locuri la saloanele si concursurile internationale de inventica, putine inventii si inovatii isi gasesc aplicabilitatea practica in produse vandabile pe piata.
  • Lipseste legatura sistemica si sistematica dintre principalii actori: mediul academic, institutele de cercetare – ca ofertanti de cercetare si inovare, si intreprinderile mici si mijlocii, care ar trebui sa fie beneficiarii cercetarii.
  • Dezvoltarea sectorului cercetarii-inovarii din Romania nu este un proces autarhic, ci trebuie sa ramana in permanenta ancorat in realitatile si evolutiile mondiale in domeniu, si in special a celor din UE.
    Romania si-a asumat prin aderare obiectivele UE si trebuie sa atinga 3% din PIB prin cercetare, pana in 2010. Momentan exista cercetare, tehnologie si produse inovative. Se cerceteaza in mediul academic, se obtin rezultate deosebite in institutele de cercetare, diplome la concursurile internationale si la saloanele de inventica. Cum se ajunge, din punct de vedere al ofertei, sa vinzi produsele create? Cum se ajunge, din punct de vedere al cererii, sa obtii produsele care se ofera? Forumul a incercat sa limpezeasca raspunsurile la aceste intrebari introducand in ecuatie si procesul median: transferul. O concluzie s-a impus de la sine: cercetarea trebuie condusa de cererile venite din partea economiei, din zona intreprinderilor mici si mijlocii inovative.

    Precedentele trei editii au stat sub semnul unor prime contacte si a cunoasterii reciproce (Forum 2002); a schimbului de experienta international (Forum 2003); a necesitatii infiintarii unor centre de transfer tehnologic dupa model european si a problemei participarii ineficiente a Romaniei la Programul cadru 6 al Uniunii Europene (Forum 2004).
    Datorita ancorarii sale in realitatile cercetarii-dezvoltarii internationale si a unor initiative si idei valoroase ce au fost prezentate in acest cadru, Forumul a condus deja la cateva rezultate notabile:
  • Aparitia unor proiecte locale pilot in domeniul transferului tehnologic si al inovarii:
  • Incubatorul de afaceri in domeniul IT de la Timisoara (UBIT)
  • Elaborarea unei platforme strategice inteligente privind inovarea in agricultura si demararea ofensivei antreprenoriale la Iasi
  • Programul national de sprijinire a infrastructurii de transfer tehnologic si inovare (INFRATECH), aflat deja in al doilea an de implementare
  • Cresterea semnificativa a numarului de proiecte romanesti la Programul Cadru 6 al Uniunii Europene
  • Elaborarea unei strategii comune de dezvoltare inovativa a triunghiului Sud-Est European: Romania-Ungaria-Serbia.


  • Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite