Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cānd filosofia de business şi de viaţă e calitatea

04 Aprilie 2010




A terminat Facultatea de Automatică şi a început să lucreze încă din timpul facultăţii. Primul job a fost de tester într-o firmă mare de IT, după care s-a angajat ca programator la alte trei firme mari din piaţa românească de IT.


„Fără să fiu modest, vă pot spune că am gândit, de fapt, că în business-ul pe care îl creăm putem să oferim mult mai multă calitate decât tot ceea ce înseamnă soluţiile companiilor jucătoare în piaţă. De altfel, companiile mari, în general, merg doar pe lobby şi sunt foarte puţin orientate pe calitate. Sper ca în câţiva ani să se schimbe o serie de aspecte”, spune Adrian Sita.


Start-up în plină criză

La doar câteva luni de la înfiinţarea firmei, criza economică şi-a făcut simţită prezenţa şi în România. Pentru noua afacere, lucrurile nu au fost deloc simple. Tânărul antreprenor s-a simţit descurajat, însă şi-a spus că, dacă a intrat într-un astfel de joc, trebuie să-l termine. Nu a mai fost cazul să ia măsuri anticriză, pentru că tot ce însemna acest lucru reprezenta de fapt începutul lor.


„Nu pot să zic că ne-a afectat foarte tare începutul, în schimb ne-a afectat pe partea de dezvoltare ulterioară. Poate în momentul de faţă firma ar fi avut alte proporţii, o vizibilitate mai bună şi o dezvoltare mai bună a direcţiilor actuale de business. Poate vom reuşi să consolidăm ceea ce am început până când se termină criza şi să avem parte de dezvoltare. Nu vreau să fie exponenţială, nu vreau să fie nici liniară, undeva între cele două. Firma a reuşit să-şi crească competenţele, dar fără să existe neapărat un profit foarte mare pe fiecare an”, mărturiseşte Adrian Sita.


Codesphere numără în prezent 9 oameni, recrutaţi în marea lor majoritate încă de pe băncile facultăţilor. De altfel, firma a păstrat relaţiile cu profesorii de la Facultăţile de Automatică şi Informatică şi astfel a putut beneficia de cei mai buni oameni din anii III, IV sau V.


„Modelul de business este foarte simplu şi deloc restrictiv. Nu am setat un program de lucru. Noi am propus angajaţilor ca, atunci când sunt proiecte şi este nevoie ca să participe cineva în proiect, trebuie să fie la anumite ore aici, dar în rest, când se lucrează la produsul nostru sau sunt proiecte când nu este obligatoriu să fii la birou, poţi să vii oricând la serviciu. Din punct de vedere al echipei, nu am vrut să securizăm sub nici o formă contractele: dacă am investit în tine stai aici doi ani. Fiecare om o să vină aici cât o să-i placă să vină. Dacă nu o să-i mai placă, o să plece”, mai spune Adrian Sita.


Până în prezent nu a plecat nimeni. Poate şi pentru că, în afară de motivaţiile salariale, angajaţii sunt consideraţi colegi şi s-au întemeiat relaţii de prietenie.


„Alte motivaţii în afară de salariu înseamnă prime pe proiect, de Crăciun, de Paşti. De fiecare dată a fost după posibilităţi, mai ales la început. A fost destul de greu, nu că acum ar fi uşor, dar este puţin mai uşor decât era acum un an de exemplu. Există team buildinguri, în care plecăm special ca să integrăm echipa cât mai bine, sau întâlniri pe care le facem pentru a lega echipa, cum ar fi să petrecem timp împreună şi în afara programului de lucru”, menţionează tânărul general manager.


Adrian Sita recunoaşte însă că investiţiile în noii colegi nu se opresc după angajare, mai ales că lucrurile învăţate de aceştia în facultate nu se prea mulau deloc cu tehnologiile folosite în cadrul firmei.


„Am observat nişte schimbări şi anume că s-a creat oarecum partea de gândire, dar nu ştiu dacă este neapărat meritul facultăţii, cât poate este meritul întregii educaţii. Cu tehnologiile cu care lucrăm noi nu se lucrează în facultate. Poate că există în anumite universităţi studenţi care au acces la un centru de excelenţă unde se întâlnesc cu astfel de tehnologii, însă numărul lor este foarte mic. Noilor veniţi le oferim materialele noastre de curs, după care sunt instruiţi asupra metodologiei de implementare”, menţionează Adrian Sita.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite