Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Securitate >> Stiri si comunicate

Eset: un cod malware schimbă setările din browserele de Internet

12 Aprilie 2010



Topul amenințărilor informatice din martie este din nou dominat de Win32/Conficker. Totuși au existat câteva modificări în top 10, noi tipuri de cod malware afectând în special computere din Europa de Est și China. Rata infecțiilor provocată de Conficker a crescut în fiecare lună ajungând în prezent la o cotă de 10.32% din toate amenințările detectate pe computerele utilizatorilor soluțiilor de securitate ESET - Smart Security și NOD32 Antivirus. Rezultatele topului au fost indexate de către ThreatSense.Net, sistemul de colectare a datelor utilizat de ESET și reprezintă gradul de proliferare malware pe plan global.


Locul secund din lista de malware este deţinut de INF/Autorun, cu o rată de 8.42%. Această etichetă este pusă în special Troienilor proiectați pentru a fura informații și artefacte din jocurile online ca Lineage și World of Warcraft. Un alt cod maliţios, ce folosește limbajul Autoit – Win32/Tifaut, a ajuns pentru prima dată în lista de top 10, la nivel global, plasându-se al 6-lea cu o rată de 1.49%. Acest malware se transmite între computere copiindu-se pe medii stocare a datelor (în special stick-uri USB), modificând totodată fișierul Autorun.inf pentru a se lansa automat. În plus, în fișierul autorun.inf sunt generate comentarii aleatoare pentru a fi mai greu de detectat de către soluțiile de securitate. Acest malware a fost creat special pentru a fura informații de pe calculatoarele infectate. Aflându-se pe poziția 7 în luna martie, amenințarea catalogată de ESET ca VBS/StartPage ajunge la o rată globală de răspândire de 1.22%.


VBS/StartPage se referă la diferite tipuri de malware care schimbă setările din Navigatoarele de Internet (de obicei Internet Explorer) și redirecționează pagina de start pe site-uri publicitare. VBS/StartPage este prolific în Asia și mai ales în China, iar dacă această amenințare este detectată pe computer este foarte posibil ca și alți viruși să fi infectat sistemul.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite