Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Turismul computerizat: intre inovatie si conservatorism

19 Aprilie 2005



In urma cu zece ani, solutiile informatice de gestiune reprezentau o noutate absoluta pentru proprietarii de hoteluri, restaurante si baruri din tara noastra. Intre timp, situatia a inceput sa se schimbe si managerii si-au dat seama de avantajele utilizarii de astfel de solutii. Acestia pot lua deciziile cele mai bune in cel mai scurt timp, personalul din Front Office lucreaza mai eficient, concentrandu-se asupra relatiilor cu clientii, carora le sunt depasite asteptarile. Prin informatizarea serviciilor, statul roman poate controla operatiunile din domeniu si poate incasa taxele si impozitele care i se cuvin.


Piata romaneasca de profil este inca „virgina“, luand avant abia in ultimii 2-3 ani. In acest interval, piata a inregistrat cresteri anuale de 20-25% si trendul crescator se va mentine in urmatorii ani. Se construiesc din ce in ce mai multe hoteluri, apar mereu noi restaurante, baruri si cafenele. Conform estimarilor, in Romania exista aproximativ 1800 de hoteluri si, in fiecare an, apar aproximativ 100 de hoteluri noi, fara a mai lua in calcul hotelurile renovate. Dintre acestea, aproximativ 50% au cel putin un calculator la receptie, iar circa 150 au un sistem informatizat de gestiune PMS- Property Management System. In acelasi timp, in Bucuresti sunt cateva sute de restaurante si baruri si, o mica parte dintre acestea au un sistem PMS. Datorita faptului ca procentajul de acoperire este destul de mic, furnizorii de astfel de sisteme au mari posibilitati de dezvoltare pe piata romaneasca de profil.


Corneliu Catalin, director general al T&C NETOferta romaneasca
Unul din principalii furnizori de astfel de sisteme este compania T&C NET. Solutiile informatice oferite acopera functii cheie ale receptiei, rezervarilor, restaurantului si departamentului contabil, punand accentul pe noile tehnologii disponibile. Consultantii T&C NET lucreaza atat cu managerii proprietatii cat si cu operatorii sistemelor din toate departamentele hotelului sau restaurantului. Corneliu Catalin, director general al T&C NET, a declarat pentru Market Watch: „Am intrat pe piata PMS in 1991, si, tocmai in anul 2000, un alt operator a implementat un system PMS. Se poate spune ca nu am avut concurenta timp de aproape 10 ani. In ultimele 6 luni am avut 20 de instalari si piata este in continua dezvoltare. Din punct de vedere geografic, cel mai buna situatie se inregistreaza in Bucuresti si in orasele mari. Si Valea Prahovei este o zona in plina dezvoltare. Prin contrast, cererile venite din zona litoralului sunt destul de putine. Compania noastra acopera doar hotelurile deschise permanent. Hotelurile sezoniere nu si-au manifestat dorinta de a achizitiona sisteme PMS. Datorita faptului ca sunt deschise doar cateva luni pe an, managerii acestora nu doresc sa faca investitii importante in aceasta directie“.


Gabriel Iovu, director executiv TOP HoReCaPe aceasta piata activeaza si compania TOP HoReCa. Incepand din 1991, aceasta ofera servicii de consultanta restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, cafenelelor si unitatilor de alimentatie publica in ceea ce priveste sistemele de marcaj, gestiunea stocurilor, administratie, management si contabilitate. Gabriel Iovu, director executiv TOP HoReCa a declarat pentru Market Watch: „Pentru noi, sistemele PMS au aparut ca o necesitate interna, deoarece grupul nostru cuprindea si unitati de alimentatie publica. In continuare, solutiile dezvoltate de noi s-au vandut catre alte persoane juridice si astfel ne-am axat pe aceasta directie. Toate sistemele noastre sunt integrabile cu orice sistem de contabilitate si cu majoritatea sistemelor de gestiune hoteliera. Pe langa solutia software, Top HoReCa livreaza la comanda echipamentul hardware necesar dotarii unitatilor cat si o serie de alte servicii printre care se numara dezvoltarea de software la cerere, proiectarea, realizarea si design-ul de pagini web, proiectarea si realizarea retelelor de calculatoare“. In ceea ce priveste piata de profil, „exista o tendinta clara de crestere si foarte multi investitori deschid hoteluri, restaurante si cafenele si au nevoie de astfel de solutii, mai ales ca ei cunosc aceste solutii din strainatate. Piata devine mai educata. Pana de curand, cererea era destul de redusa pentru ca nu exista cultura necesara pentru a intelege avantajele unui astfel de sistem. In prezent, piata romaneasca de profil este aproape maturizata“, a incheiat Gabriel Iovu.


Concluzie
Nu ne ramane decat sa speram ca firmele romanesti de pe piata sistemelor de gestiune pentru hoteluri, restaurante si baruri vor rezista concurentei dupa integrarea in Uniunea Europeana si ca vor oferi o alternativa viabila, ca performante si preturi, programelor dezvoltate de companiile internationale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
dana
:p e foarte educativ cuprinsul dar avand in vedere ca eu caut un referat pt facultate sunt putine informatiile,dar sunt multumita si cu atat daca nu am ce face.va multumesc:)
09 Martie 2006, 11:28:24
dana
:p e foarte educativ cuprinsul dar avand in vedere ca eu caut un referat pt facultate sunt putine informatiile,dar sunt multumita si cu atat daca nu am ce face.va multumesc:)
09 Martie 2006, 11:29:57
Calin Tintarean
sunt comentarii si comentarii...dar de fapt ce conteaza...sa stii cum sa reprezinti o locatie...www.reklama360.ro...incercati...si mai vb
09 Februarie 2009, 05:29:18
Magda
vechi, dar inca de actualitate. bun articol.;-) @Calin, am incercat www.reklama360.ro AOLEU! daca extrag din context, una e sa stii, alta sa incerci! azi sunt rautacioasa. daca ne uitam putin in zona Brasov, mai bine www.360rvr.ro, dar cireasa de pe tort: www.vrbrasov.ro pampam
21 Februarie 2009, 02:53:13
George
PamPam:)))))) Pe mine sincer ma intereseaza si detalii, pe "cireasa de pe tort" sau "360rvr" chiar nu am de unde sa iau detalii, pt. ca nu ma ajuta cu nimic un nr. de tel. si o str. , reklama360 e mult mai OK si sincer brasovul vreau sa il vizitez plimbanduma pe jos , dar rezervarea la o pensiune vreau sa o fac din timp, acum nu stiu ce cred si alti turisti, asa ca "pampam" e chiar in mintea ta "Magda"
23 Februarie 2009, 09:53:16
Magda
@George, o locatie o alegi in primul rand dupa aspectul vizual, nu dupa compuneri. vezi, iti place, suni si rezervi. nu inteleg unde bati, dar ajungi sa te contrazici "rezervarea la o pensiune vreau sa o fac din timp". din timp cum si ce legatura e cu detaliile scrise? in privinta plimbatului pe jos, de acord cu tine, dar daca nu esti din Brasov sau esti plecat din tara si te ustura dorul sa-ti revezi orasul natal?! eu ma referisem la calitate, in postul anterior. si aici, reklama360 e praf si nu de stele.;-p pereti rupti si negri, explozii solare la geamuri, oglinzi manjite; astea se vad, nu-s in mintea mea si altereaza imaginea locatiei reprezentate. nu as alege o pensiune ce imi da impresia ca e localizata langa soare. de ex, am vazut Mira House pe ambele site-uri, iar pe site-ul proprietarului www.mirahouse.ro, alegerea corecta! ceea ce confirma parerea mea. nu tin nici cu unii nici cu altii, mi-am exprimat o parere pur obiectiva. unii sunt amatori, alti profesionisti, o problema de cand e lumea! pampam
20 Martie 2009, 04:14:57
George
Mai "Magda" vezi poate transpiri prea mult incercand sa-ti promovezi site-ul de 2 lei si dupaia poate puti atunci cand o sa mergi sa te rogi de clienti, daca nu ai nici o legatura cu acele 2 site-uri, de ce te strofoci atat de mult in a cauta articole si comenturi cu reklama????????????????????Trezestete mai fetito sau baietelule si veziti de treburile tale.Daca te doare ceva dute si trateazate....................la cap
15 Aprilie 2009, 06:59:15
Neculai Gabriel
Reklama360 este totusi 100% comercial neavand muzee, parcuri etc (vezi http://www.brandinfo.ro/eveniment/24/HoReCa-Bucovina- -8- -10-mai-2009,-Iulius-Mall-Suceava.html)
06 Mai 2009, 09:05:41
Magda
@George draga, ai tu habar de ceea ce insemna a fii obiectiv??!! aici este un articol despre turism, ceea ce am cautat la un moment dat, nu despre reklama ta!!!!!!!!!!!! odata cu primavara iti infloreste si tie paranoia?! esti tot mai amuzant, imi place sa-ti modelez mintea precum plastilina, desi ma cam streseaza tipetele tale. nervosule mic si suparacios. nu incerc sa promovez vreun site, incerc sa promovez calitatea in randul utilizatorilor. e un hobby. pam si pa
11 Mai 2009, 07:19:06