Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Servicii inovatoare la ATM

15 Aprilie 2010



Plata facturilor la ATM a devenit, în ultimii ani, din ce în ce mai sofisticată. Poţi plăti cu cardul, în numerar, cu factură, fără factură, furnizori de utilităţi, de cablu, de telefonie fixă şi mobilă. De regulă, la bancomatele unei bănci îşi pot plăti facturile doar clienţii care au un card emis de acea instituţie.

Cel mai nou serviciu de plată a facturilor la ATM lansat aparţine Romanian International Bank, care oferă clienţilor săi posibilitatea plăţii facturii Romtelecom direct de la ATM, cu cardul bancar. Plata se realizează la un automat bancar standard, prin simpla scanare a codului de bare de pe factură. Serviciul este oferit atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice, posesoare de carduri de debit, prin reţeaua de 34 de bancomate a RIB. Banca se află în discuţii avansate cu încă trei furnizori pentru extinderea acestui serviciu. George Priboi, Şef Departament Operaţiuni Carduri al Romanian International Bank speră ca 50% din posesorii de carduri să utilizeze noul serviciu până la sfârşitul acestui an.


„Noutatea faţă de serviciul «plata utilităţi prin intermediul bancomatelor» oferit şi de alte bănci (unde clientul trebuie să introducă manual codul de client, suma de plată şi alte informaţii) constă în faptul că serviciul oferit de RIB se realizează în-
tr-un mod simplu, rapid şi sigur, prin simpla scanare a codului de bare, eliminându-se astfel inerentele erori, întreaga operaţiune realizându-se în aproximativ 30 de secunde. De asemenea, pe monitorul bancomatelor rulează un foarte scurt videoclip, în care clienţilor li se arată şi explică cum anume se plăteşte factura – ce cod de bare trebuie să scaneze, unde trebuie să poziţioneze factura etc.”, adaugă George Priboi.


Romanian International Bank a încheiat anul 2009 cu un portofoliu de 9.350 de carduri, care au generat 53.300 de tranzacţii, în valoare de 30,6 milioane RON.


Plata facturilor în numerar

În 2004, Citibank lansa serviciul Easy Payments, creat pentru achitarea cu numerar a facturilor, fiind disponibil inclusiv pentru cei care nu sunt clienţi Citibank. Sistemul automat de plăţi cu numerar Easy Payments este bazat pe o variantă a bancomatelor tradiţionale, a căror funcţie de eliberare numerar este înlocuită cu cea de depunere. Achitarea facturilor se realizează exclusiv cu numerar, fără a fi necesar ca plătitorii să fie deţinători ai unui card sau cont bancar. Tranzacţiile se realizează prin scanarea codului de bare de pe factură, urmate de depunerea efectivă a banilor. Prin acest sistem se pot achita facturi pentru energie termică, electrică, gaze, apă, telefonie mobilă şi fixă, poliţe de asigurări, taxe universitare şi amenzi.


În unităţile ING, separat de bancomat, există, din 2007, multimatul. Aici, clienţii pot face plăţi către 11 furnizori de utilităţi.


Şi BRD a lansat un instrument asemănător, denumit RoboBRD, care permite, pe lângă plata facturilor, şi alimentarea contului sau interogarea soldului. Clienţii BRD pot utiliza cardul, însă aparatul acceptă şi numerar. Astfel, şi alte persoane, ce nu sunt clienţi, îşi pot plăti factura fără a fi necesară prezentarea la ghişeu.


În cazul facturilor Romtelecom, Orange, Vodafone şi ING Asigurări de Viaţă, clienţii ING pot plăti direct cu cardul la un POS special, dotat cu cititor de bare.


În general, la bancomatele unei bănci îşi pot plăti facturile doar clienţii care au un card emis de acea instituţie. Excepţie fac bancomatele UniCredit Ţiriac Bank, care pot fi folosite şi de clienţii altor banci, pentru plata facturilor Vodafone, Orange, Romtelecom, Enel Energie, Allianz Asigurări Generale şi de Viaţă.


Cea mai mare arie de acoperire, atât ca număr de bancomate, cât şi ca furnizori, o are BCR. Banca are o reţea de peste 2.000 de bancomate, care acceptă la plată facturi emise de peste 170 de furnizori de utilităţi, naţionali sau locali.
Printre băncile care permit plata facturilor de utilităţi direct la ATM cu cardul se numără BCR, BRD, Bancpost, UniCredit Ţiriac Bank sau Banca Transilvania. De regulă, băncile nu percep tarife suplimentare clientului pentru acest serviciu.




Tags: ATM

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite