Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Notebook la 1000 de euro

19 Aprilie 2005



1000 de euro este o suma destul de mica pentru a cumpara un notebook, deci nu te poti astepta la ceva extrem de performant asa ca am purces prin magazine si am prezentat cererea: Ce tip de notebook pot achizitiona cu 1000 de euro?


Oferta nu este prea variata la acest pret, in unele magazine nici nu exista varianta unui notebook sau a unui notebook cu pret mai mic de 1000 de euro. Dar, exista si un magazin specializat pe notebook-uri in zona Dorobanti din lantul Depozitul de Calculatoare cu o oferta variata de branduri. In catalogul firmei sunt prezentate cateva variante potrivite cererii mele, dar nu le veti gasi pe toate in magazin.
Ca branduri straine prezente pe piata romaneasca Fujitsu Siemens, Hewlett Packard, Toshiba, Asus, Dell, Gericom, Gateway si A-Open vin cu mai multe oferte sub 1000 de euro prezente in majoritatea magazinelor specializate, marci recunoscute precum IBM nu au variante sub 1000 de euro. Sub brand Acer am gasit cele mai variate tipuri de notebook cu procesor de la Intel Pentium 4 la 3GHz pana la Intel Celeron 1,3GHz sau cu procesor din gama AMD, pretul pornind de la 770 de euro.
Ca branduri nationale ConceptBook a lansat in urma cu cativa ani linia proprie, fara insa a depista un interes sporit pe piata la momentul respectiv, iar Flamingo Computers are propriile productii de Navigator la preturi mai bune fata de brandurile straine. Altex vinde din luna octombrie a anului 2004 brandul propriu Davio, notebook-ul LAP132553 fiind la un pret de 840 de euro.


Brandul face diferenta
Brandul sub care este produsul poate face diferenta: pentru un notebook HP trebuie sa platesti cel putin 870 de euro pentru modelul NX9020 cu procesor Celeron 1.4GHz de la Best Computers. Pentru marca Fujitsu Siemens, Prosys vine cu o oferta de circa 880 de euro cu procesor similar, dar cam la aceeasi suma gasesti si un notebook cu procesor Intel Pentium4 la 2.8GHz sub brand Acer.
Analiza ofertei se poate face din punct de vedere a utilizarii pe care o are echipamentul. Pentru o utilizare personala nu sunt necesare performante sporite, insa pentru specialisti sau, in genere, pentru o utilizare de mai lunga durata preferi sa ai o configuratie cat mai buna. In primul rand notebook-ul iti ofera mobilitate, performatele procesorului pot fi mai mari sau poti avea mai mult spatiu pe harddisk, componentele suplimentare permit utilizarea in grafica sau pentru vizualizare filme etc. In analiza performatelor unui notebook vom tine cont in principal de tipul procesorului (tehnologie & performante), precum si de alte elemente care fac diferentierea cum ar fi: memorie, capacitate harddisk, model placa video, unitate optica, greutate, garantie etc.
Un notebook are o configuratie specifica de mobilitate diferita de un desktop, pretul fiind mai mare pentru componentele de mobilitate.


Intre Intel si AMD
Procesorul poate varia foarte mult de la Celeron 1.3GHz pana la Pentium 4 3GHz in notebookul Acer Travel Mate de la Scop Computers. Pentru un procesor pe noua tehnologie Intel Mobile Centrino preturile sunt mai mari, cel mai ieftin notebook pe care l-am gasit in piata este la peste 1300 de euro.
Best Computer prezinta un clasament bazat pe specificatiile tehnice ale procesoarelor puse la dispozitie de catre producatorii Intel sau AMD din punct de vedere al performantelor procesorului, fara a face comparatie intre cele doua marci de Procesoare.


Procesoare AMDŽ pentru Notebook-uri
1. Mobile AMDŽ Athlon 64 (notebook ACER Ferrari 3400)
2. Mobile AMDŽ Athlon XP
3. AMDŽ Athlon XP


Procesoare IntelŽ pentru Notebook-uri
1. Mobile IntelŽ Centrino
2. IntelŽ Pentium 4 HT
3. Mobile IntelŽ Pentium 4
4. IntelŽ Pentium 4
5. Mobile IntelŽ Celeron
6. IntelŽ Celeron


Memoriile DDR sunt printre cele mai scumpe componente din dotarea unui notebook. Am remarcat o diferenta de pret substantiala intre un portabil cu 512MB si unul cu 256MB DDR.


Pentru notebook un harddisk de 20GB pana la 60GB este suficient, avand in vedere ca orice portabil are in componenta si o unitate Combo sau DVD RW, iar diferenta de pret nu este prea mare pentru spatiu mai mare pe harddisk.
La pret mai mic de 1000 de euro am gasit cateva variante unde placa video nu este integrata pe placa de baza, ci se prezinta separat cu variante de Intel, ATI sau NVIDIA.


Pentru acces la retea nu toate au port PCMCIA pentru a permite folosirea unui card wireless. Daca ai nevoie de card wireless integrat trebuie sa oferi un pret mai mare. Exista si oferte sub 1000 de euro cu card wireless integrat. Diferenta este cu circa 30-50 de euro mai mare, insa nici pretul unui card wireless extern nu difera mult.


Un pret mai mic poate fi obtinut cand nu ai pretentia de a avea mai mult de un an garantie oferita implicit, iar unele firme permit plata unei diferente pentru a suplimenta garantia cu inca unu-doi ani. La magazinele Ultra Pro garantia se poate dubla prin plata unui procent de 2%. Acest lucru nu este valabil la Flamingo care, pentru cele doua variante Notebook Navigator Primo sau Plus cu pretul sub 1000 de euro nu se ofera garantie mai mare si nici posibilitatea de a extinde garantia.
Greutatea portabilelor de acest tip variaza in jurul a 3kg, o exceptie sub 1000 de euro fiind mini notebook-ul Prestigio Visconte 120 de cu monitor de 12,1" la o greutate de 1,9kg.
Acumulatorii au un grad de independenta de doua ore in medie, cu tehnologie li-ion. Atentie la cei care nu precizeaza in oferta gradul de independenta al bateriei - este posibil ca portabilul sa functioneze doar conectat la priza.
La cerere poate fi preinstalat orice tip de software, din ofertele regasite pe piata software-ul preinstalat poate fi Windows XP Professional sau Home Edition, Linux insa se vand si portabile fara sistem de operare, respectiv free Dos.
Cautand pe Internet vei fi indrumat pe pagina www.notebook.ro a firmei Easy Mobile Computing. Astfel am aflat si unele recomandari referitoare la destinatia produsului si probleme de service. Service Notebook Center ofera servicii pentru functionarea la capacitate maxima a unui notebook: servicii de depanare, de upgrade, de prelungire a perioadei de utilizare in functie de necesitatile utilizatorului etc.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite