Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Institutele nationale R&D au explorat oportunitatile de la Hanovra

27 Aprilie 2010



Standul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică de la 2010 a prezentat peste 30 de exponate – rezultate ale cercetării româneşti susţinute prin finanţarea partială de la buget a institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare şi a firmelor private inovative.

Participarea la Târgul de la Hanovra a reprezentat o oportunitate pentru institutele naţionale de cercetare-dezvoltare şi firmele private reprezentate pentru realizarea de contacte cu parteneri internaţionali, pentru transfer tehnologic si colaborare in viitoare proiecte europene comune, cat şi o buna ocazie de documentare în legătură cu cele mai noi tendinţe mondiale pentru eventuala reorientare a activităţii viitoare.

Exponatele româneşti au rezonat cu principalele tendinţe ale celui mai mare targ european de tehnologii industriale şi de energie. Astfel, staţia de putere bazată pe tehnologia hidrogenului a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice -INC-D TCI-ICSI Râmnicu - Vâlcea şi generatorul de 5KW cu pile pe baza de hidrogen al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica – Cercetari Avansate (ICPE-CA) sunt consonante cu una din tendinţele majore ale Hannover Messe – utilizarea hidrogenului şi a pilelor de combustie pentru obţinerea de energie. ICPE-CA a prezentat produse cu conţinut de materiale noi cu cele mai diverse intrebuinţări – de la cabluri de înaltă tensiune pe care nu se depune chiciura, până la materiale cu proprietăţi magnetice cu utilizare în stomatologie. INCD pentru Fizica Tehnica Iaşi a expus un echipament pentru prepararea firelor magnetice compozite, cu dimensiuni submicronice, cu utilizare tot mai largă în producerea de senzori şi în industria electronică şi electrotehnică cu productie la scara micro. INCD-ICECHIM a propus un fotobioreactor pentru sechestrarea durabila a dioxidului de carbon din gazele cu efect de sera – produs inovativ, compatibil cu cele mai noi tendinţe de reglementare a obligaţiei de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Platforma de la Măgurele a fost reprezentată prin Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiaţiei cu două tehnologii unicat de depunere a unor straturi de dimensiuni nanometrice pentru obţinerea de suprafeţe ultradure – tehnologii solicitate pentru construcţia reactorului de la Culham de fuziune nucleară şi a viitorului reactor de la Cadarache – în proiectul ITER (proiect internaţional de construire a unei centrale pe baza de fuziune nucleară).

Există exemple de transfer tehnologic deja realizat – cum este generatorul sincron pentru utilizarea energiei eoliene si hidro , - prezentat la standul Electroprecizie Săcele la Târgul de la Hanovra.
Pe tot parcursul Târgului de la Hanovra, din standul ANCS s-au realizat transmisiuni live online cu participarea expozanţilor pe teme legate de rezultatele cercetării româneşti.
Lista exponatelor se poate accesa la:
http://www.ancs.ro/img/files_up/1272284900Exponate%20HANOVRA%202010.doc





Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite