Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Aplicațiile business pentru telefon ar putea aduce bani frumoși dezvoltatorilor romāni

29 Aprilie 2010



Lansarea Ovi Store în limba română deschide perspective noi pentru dezvoltatorii de software din România, pentru că toate aplicațiile locale – de business sau pentru divertisment – pot ajunge acum pe telefoanele mobile Symbian și pot fi cumpărate de utilizatorii de terminale interesați. Aproximativ 50% din telefoane mobile vândute în România sunt Nokia, iar Symbian este un sistem de operare folosit și pe telefoane mobile Sony Ericsson, Samsung sau LG.


Nokia Ovi Store N97


Razvan Petrescu NokiaPentru prima oară, dezvoltatorii români pot în 2010 la concursul Calling All Innovators, o competiție (www.callingallinnovators.com/romania) la care sunt acceptate aplicații pînă pe 10 iunie, a declarat pentru MarketWatch.ro Răzvan Petrescu, country manager Nokia România. Aplicațiile prezentate pe Ovi Store trec prin teste de calitate și ajung să aibă succes mai ales cele care aduc funcționalități noi telefonului și care sunt promovate în primele rezultate pe site. „Veniturile în magazinul online se împart după cum urmează: 70% revin publisherilor şi 30% revin companiei Nokia”, a explicat Răzvan Petrescu. „Pentru tranzacţiile cu carduri de credit dezvoltatorii primesc 70% din preţul plătit de utilizatorii finali, după taxele aplicabile; pentru tranzacţii prin facturare directa a operatorului de telefonie mobilă, dezvoltatorii primesc 70% din preţul plătit de utilizatorii finali, după taxele aplicabile şi tarifele operatorului de telefonie fixă”, a detaliat el.


Pe Ovi Store există numeroase aplicații de business, cele mai populare fiind soluțiile de tip Office pentru telefonul mobil sau Adobe Reader. De asemenea, în top există aplicații care permit extinderea vieții bateriei și controlul consumului de energie sau soluții pentru a securiza telefonul. „Platforma Symbian nu este una ușoară, dar cine o înțelege și are această pasiune va înțelege repede că este un concurent serios față de alte sisteme și permite realizarea de aplicații interesante și într-un timp relativ scurt”, a declarat pentru MarketWatch.ro Lucian Darie, fondatorul firmei Tektronic care produce astfel de aplicații pentru telefoanele Nokia. Programator de meserie, el a descoperit în 2003 că existau puține aplicații și jocuri pentru terminalele finlandezilor și s-a apucat să realizeze propriile aplicații. „La început am încercat să lucrez cu diferite modele de telefoane de la diferiți producători, dar după ceva timp, am decis să lucrez numai cu modele Nokia datorită faptului că acestea ocupă un procent important din piață”, a povestit el.


Programatorul român consideră că Symbian este un sistem de operare multitasking, foarte stabil și care oferă access la resursele native ale telefonului așa încât pot fi dezvoltate aplicații cu mult mai multe facilități. „Cred că Symbian va fi încă pentru mult timp un lider de piață în acest domeniu”, a explicat Lucian Darie. Nokia ofera un support tehnic foarte bun prin forumul sau: http://www.forum.nokia.com pentru Symbian S60, Java și alte tehnologii precum și canale de distribuție, cum ar fi Ovi Store. Pentru unii programatori, problema ar putea fi testarea. Toate aplicațiile Symbian care se publică pe Ovi Store și alte canale Nokia trebuie să treacă prin teste de calitate. Acestea sunt făcute de case de test specializate și respectă criterii bine stabilite de programul de certificare Symbian Signed. Testarea aplicațiilor se face contra cost.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite