Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

României i-a dispărut rostul?

30 Aprilie 2010




Sorina Bera

Ideea nu îmi aparţine în totalitate, ci am preluat-o de pe un blog. „Există trei mari surse de rost pe lumea aceasta: familia, pământul şi credinţa”, spune autorul şi, după ce le analizează pe fiecare în parte, concluzionează că “României i-a dispărut rostul”.Rostul României şi al nostru este însă cu mult mai profund.


Vi s-a întâmplat ca la locul Dvs. de muncă să fiţi luat prin surprindere de o decizie care, cu toate că nu se potriveşte întocmai cadrului în care vă desfăşuraţi activitatea, cu toate că nu optimizează, ci îngreunează fluxul de muncă, cu toate că nu reduce, ci creşte costurile, să fiţi obligat să o aplicaţi pentru simplul motiv că aceasta este “politica de grup”? Vi s-a întâmplat ca “politica de grup” să impună furnizori de produse sau servicii provenind de undeva, din Europa, ignorând orice varianta provenită din această Românie, ajunsă astăzi fără rost?


O astfel de abordare a “politicii de grup” generează în prezent ignoranţă faţă de iniţiativele care nu sunt dictate de undeva din Europa. Ea are un rost pentru cei care le generează şi le impun, însă, pe noi, românii, ne face să ne pierdem rostul. De ce să mai gândim, de ce să mai investim energie, timp, sănătate în a construi soluţii? De ce să ne mai luăm la întrecere cu elitele din Europa, de ce să depunem eforturi pentru a deveni experţi certificaţi (tehnici sau de business), de ce să investim sume deloc de neglijat şi efort pe măsură pentru a certifica soluţii software conform celor mai riguroase standarde internaţionale, dacă la capătul strădaniilor noastre ne lovim de obsedanta frază “ne pare rău, solutia este bună şi interesantă, dar avem politica
noastră de grup”?


Cei care impun “politicile de grup” au rostul lor, dar stă în puterea noastră să luptăm, fiecare prin mijloacele pe care le are la dispoziţie, pentru redescoperirea propriului nostru rost. Plătim, din puţinii bani pe care îi avem (iar dacă nu îi avem, îi împrumutăm) furnizori şi produse provenind de undeva, din Europa, îi ajutam pe ei fie să reia un ciclu economic în creştere, fie să iasă din criza în care tot ei ne-au atras, şi nu facem suficient pentru a ne ajuta pe noi înşine să ieşim din această criză.
Din perspectiva creaţiei lirice, Mioriţa-i o Icoană şlefuită de străbunii noştrii. Pragmatic însă, înzestraţi fiind cu gândire, cultură şi discernământ, ar trebui să ajutăm ca destinul să ne devină benefic nouă şi mai ales copiilor noştri, atâta timp cât ne înscriem în matricea celor 10 Porunci.


Am început editorialul cu câteva gânduri citite pe un blog. Închei editorialul citându-l pe Noica: “Oamenii te iartă dacă faci rău, dar nu te iartă dacă eşti fericit”. Probabil că aşa este. Însă, dacă am lupta pentru propria noastră fericire de români şi, în cele din urmă, am reuşi să fim fericiţi, mă întreb dacă ne-ar afecta şi cât ne-ar afecta pizma celor lăsaţi cu buza umflată?



Tags: Romania

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite