Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Menaj à trois“ Secretul succesului pentru cei care au îndrăzneala să încerce (II)

30 Aprilie 2010




Sorina Bera
Director Services Management
Business Information Systems

După cum menţionam în numărul anterior al revistei, SCORE (Standardised Corporate Environment) poate reprezenta succesul pentru cei care au îndrăzneala să încerce o relaţie de tipul “menaj a trois” în care personajele principale sunt: o bancă, o companie, un furnizor de soluţii şi servicii.

Reamintim că SCORE înseamnă posibilitatea ca o corporaţie să poată comunica cu banca parteneră/băncile sale partenere prin reţeaua SWIFT.


Acele bănci care doresc să poată comunica prin SWIFT cu corporaţiile partenere vor trebui să se înscrie într-un grup aparte (Close User Group - CUG) dedicat SCORE. La rândul lor, şi corporaţiile se vor înscrie în acelaşi CUG. Astfel, ele vor putea comunica prin reţeaua SWIFT cu toate băncile înscrise în CUG-ul SCORE, orice bancă din CUG-ul SCORE va putea comunica prin SWIFT cu corporaţiile înscrise în acest CUG, însă corporaţiile nu vor putea comunica între ele prin reţeaua SWIFT.


Pentru ca o corporaţie să poată comunica prin reţeaua SWIFT cu o bancă, ea va trebui să decidă asupra modelului de conectivate la reţeaua SWIFT: directă sau indirectă.



Elemente de arhitectură SCORE:
- Back Office. Corporaţie
- Soluţie de Integrare cu interfaţa SWIFT oferită de Furnizorul de soluţii şi servicii
- Conectivitate cu reţeaua SWIFT(directă/indirectă)
- Bănci partenere


*


În varianta de conectivitate directă, corporaţia va trebui să dispună de propria infrastructură formată din: linie de comunicaţie cu reţeaua SWIFT, echipamente de comunicaţie precum şi din produse hardware şi software care asigură interfaţa cu reţeaua SWIFT.


Echipamentele de comunicaţie cu reţeaua SWIFT (VPN box, router) sunt standard, sunt livrate de către SWIFT şi/sau un operator de comunicaţie agreat, dar numărul lor şi complexitatea instalării diferă în funcţie de tehnologia utilizată pentru linia de comunicaţie cu reţeaua SWIFT: una sau două conexiuni Internet, o linie închiriată de la un operator de comunicaţie şi o conexiune Internet, două linii închiriate. Costurile variază în funcţie de complexitatea tipului de conectivitate, este de la sine înţeles, însă securitatea comunicaţiei este la fel de puternică, indiferent de metoda utilizată.


Interfaţarea cu reţeaua SWIFT se realizează printr-o suită de aplicaţii furnizate de către SWIFT, care se instalează într-o arhitectură de tip server de aplicaţie – interfaţă client. Costurile variază semnificativ în funcţie de localizarea server-ului: la SWIFT sau la corporaţie. Soluţia în care server-ul este localizat la SWIFT se numeşte Alliance Lite şi este de departe cea mai ieftină dintre soluţii, potrivită corporaţiilor cu un trafic de maxim 200 mesaje/fişiere de 100K pe zi. Intr-o astfel de variantă, corporaţia se conectează la server-ul SWIFT cu efort minim: de pe un calculator obişnuit, prin intermediul Internet Explorer, fără a fi necesară instalarea vreunei aplicaţii SWIFT. Comunicaţia cu reţeaua SWIFT se face prin Internet.


Fig. 1 Conectivitate directă prin Alliance Lite


Soluţia în care server-ul este localizat la corporaţie este mult mai complexă şi constă într-o suită de aplicaţii SWIFT care se instalează pe unul sau mai multe calculatoare. Aceste aplicaţii SWIFT se grupează în aplicaţii care asigură comunicaţia cu reţeaua SWIFT - SWIFTNet Link împreună cu SWIFT Alliance Starter Set sau SWIFTAlliance Gateway şi aplicaţii care asigură procesarea mesajelor SWIFT - SWIFT Alliance Entry sau SWIFTAlliance Access, putând fi instalate în varianta cu un singur server sau varinta cu două servere. Comunicaţia cu reţeaua SWIFT se face prin Internet şi/sau prin linie închiriată.


*



Tags: Banci, SWIFT

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
cititor intamplator
Daca doriti sa scrieti in franceza, corect ar fi "ménage à trois".
06 Mai 2010, 09:10:19