Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Tendinţe în utilizarea acreditivelor

30 Aprilie 2010




Cătălina Chicu,
Şef Departament Dezvoltare Produse Noi Alpha Bank Romania

Informarea clienţilor cu privire la reguli, tehnici şi practici de utilizare a produselor este esenţială în promovarea şi supravieţuirea acestora. Ce sunt acreditivele? Care sunt ultimele tendinţe în utilizarea acreditivelor? Ce înseamnă UCP600 / e-UCP? Care este impactul crizei internaţionale asupra acreditivelor? Pot fi utilizate acreditivele ca instrument politic?
Vă invităm să descoperiţi răspunsurile în acest articol.


Ce sunt acreditivele?

Acreditivele sunt instrumente de plată prin care o bancă garantează irevocabil că exportatorul va fi plătit doar în urma prezentării anumitor documente şi îndeplinirii condiţiilor prevăzute în contract, i.e. acreditivul este o formă de garantare a încasărilor.


Sumarul fluxului operaţional al acreditivului:


1. Încheierea contractului şi alegerea modalităţii de plată prin acreditiv;
2. Depunerea cererii de deschidere a acreditivului şi a ordinului de plată;
3. Banca plătitorului comunică deschiderea acreditivului şi transmite exemplare vizate din cerere şi ordinul de plată;
4. Banca plătitorului virează suma băncii furnizorului şi transmite exemplare vizate din cererea de deschidere a acreditivului şi ordinul de plată;
5. Banca furnizorului îl informează pe acesta de deschiderea acreditivului şi transmite exemplare vizate din cerere şi ordinul de plată;
6. Are loc livrarea mărfurilor sau prestarea serviciilor;
7. Furnizorul depune ordinul de plată şi documentele privind bunurile livrate;
8. Banca furnizorului restituie acestuia un exemplar vizat din ordinul de plată şi creditează contul furnizorului;
9. Banca furnizorului remite băncii cumpărătorului un exemplar din ordinul de plată şi documentele de expediere a mărfurilor;
10. Banca cumpărătorului transmite acestuia exemplarul din ordinul de plată şi documentele de expediere a mărfurilor.



Conform statisticilor, acreditivele reprezintă modalitatea de plată pentru aproximativ 12% din comerţul mondial cu o valoare totală de 1 trilion USD. Pentru bănci, acreditivele sunt generatoare de venit şi reprezintă un pas în plus în prevenirea spălării banilor.

UCP600

Uniform Customs and Practice for Documentary Credits (UCP) sunt reguli internaţionale ce fundamentează procesarea acreditivelor şi au fost promulgate pentru prima dată în 1933. Regulile UCP nu sunt obligatorii, dar au fost acceptate de piaţă şi sunt utilizate pe plan internaţional. UCP600 reflectă trei ani de muncă a Camerei de Comerţ Internaţionale (CCI) şi însumează noile tendinţe mondiale în transport, asigurări şi comerţ. Noile reguli sunt mai simple şi clarifică unele aspecte generatoare de dispute. UCP600 au devenit aplicabile începând cu 1 iulie 2007.


Câteva modificări aduse de UCP600:

- Introducerea de clarificări privind ştergerea acreditivelor revocabile;
- Reducerea timpului de verificare a documentelor de la 7 la 5 zile;
- Consolidarea protejării băncii ce negociază documentele;
- Solicitantul poate da o declaraţie prin care acceptă efectuarea plăţii cu discrepanţe în documente dar este la latitudinea băncii care a emis acreditivul să o accepte.


Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), în 2006 comerţul mondial a crescut cu 8%.


Principalele obstacole în utilizarea acreditivelor

- Numărul mare de documentaţie necesară: cea mai mică discrepanţă în oricare dintre ele poate cauza întârzierea plăţii sau refuzarea acesteia;
- Folosirea de tehnici prea meticuloase în corectarea discrepanţelor;
- Preţ mare, comparativ cu o plată simplă.


În încercarea de a reduce discrepanţele între documente şi acreditive, CCI, a publicat International Standard Banking Practice for the Examination of Documents Under Documentary Credits (ISBP) - reprezintă un set de recomandări pentru utilizatorii de acreditive şi metodele folosite de bănci pe plan internaţional pentru a deteremina conformitatea acestora. Conform estimărilor, peste 50% din documentele prezentate prima dată în cadrul unui acreditiv au discrepanţe. La anumite intervale de timp, Comisia Bancară a CCI işi exprimă opinia cu privire la problemele pe care le semnalează băncile. CCI a publicat de asemenea Documentary Credit Dispute Resolution Expertise (DOCDEX) – suport în rezolvarea disputelor şi arbitraj pentru disputele legate de acreditivele de valori mari.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite