Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

System Engineer

02 Mai 2010




Valentina Neacşu
Senior Consultant - ITex


Ce este?

System Engineer (System Administrator sau Network Administrator/ Engineer) desemnează o poziţie ce reuneşte activităţile de proiectare implementare şi mentenanţă a unuia sau mai multor sisteme informatice din cadrul unei companii. Scopul postului este de a asigura buna implementare, funcţionare şi securitatea acestora. În funcţie de domeniul de activitate al companiei angajatoare şi de mărimea ei, responsabilităţile pot varia destul de mult.


Ce face?

- Asigură funcţionarea şi mentenanţa sistemelor informatice aflate în administrare;
- Realizează managementul incidentelor, remediază erorile ce pot apărea;
- Configurează şi se asigură de menţinerea unor parametri optimi de funcţionare a sistemelor;
- Realizează back-up/restore şi arhivare de date;
- Realizează activităţi de design al architecturii diverselor sisteme;
- Se implică activ în integrarea de noi sisteme informatice.


Unde este poziţionat în organigramă?

În companiile mari, SE se subordonează CIO sau Managerului IT. În companiile medii şi mici poate să apară situaţia în care relaţia de subordonare directă să fie asignată Directorului General. În funcţie de complexitatea sistemelor SE poate avea, sau nu, subordonaţi.


Cu cine interacţionează?

Intern, relaţionează cu toţi clienţii săi interni. Extern, intră în legătură cu furnizorii de servicii/produse/soluţii IT.


Ce obiective se pot seta?

Din punct de vedere cantitativ, i se pot fixa obiective precum timp/buget de livrare al diverselor proiecte de implementare în care este implicat sau de
rezolvare a incidentelor apărute. Calitativ, se pot seta obiective precum îmbunătăţirea unor parametri de funcţionare, a unor timpi de rezolvare, a calităţii unor procese sau servicii furnizate.

Ce ştie, care sunt cerinţele postului?


Întrucât pregătirea academică din ţara noastră nu este foarte adaptată la cerinţele pieţei muncii, SE trebuie să fie absolvent de studii tehnice (Politehnică, Cibernetică, Informatică). Există apoi o paletă vastă de certificări care pot fi obţinute în vederea dezvoltării profesionale, certificări care vor fi alese în funcţie de nevoile actuale sau previzionate ale companiei, de sistemele administrate, de parteneriatele actuale sau viitoare.


Cum măsurăm performanţele acestor poziţii?

Contează mult cunoştinţele şi abilităţile profesionale, motivaţia, adeziunea faţă de companie, cunoaşterea pieţei în care compania activează, precum şi cunoaşterea pieţei de soluţii şi sisteme IT. Ca indicatori concreţi de performanţă putem enumera: abilităţile de comunicare (atât transmitere, cât şi ascultare, atât oral, cât şi în scris), capacitatea de a păstra confidenţialitatea, promptitudinea reacţiilor şi deciziilor, abilităţile organizatorice (atât în ceea ce priveşte timpul, cât şi resursele materiale şi financiare), spirit de echipă, capacitatea de a inova, adaptabilitatea, capacitatea de a lucra în condiţii de stres şi numeroase altele, în funcţie de mediul/cultura/nevoile organizaţionale.


Care este plaja salarială?

În funcţie de mărimea şi specificul companiei, precum şi de experienţa profesională a angajatului, salariile nete pornesc (în România) de la 800 de euro şi pot ajunge la 2.800 de eur lunar. La acestea se pot adăuga pachete de beneficii specifice (diverse bonusuri de performanţă/ fidelitate/confidenţialitate/non-concurenţă, pachet de asigurări de sănătate etc.).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Costel
Referitor la salariile nete pentru SE: cred ca aveti o sursa destul de limitata de informatii. In zona mea de informatii nivelul de pornire este de cca 500 euro. Trebuie sa aveti in vedere pe de o parte firmele mai mici si pe de alta parte si orasele medii si mici din provincie ! Nivelul "de pornire" care apare in materialul dvs. este (chiar si fara intentia dvs.) o dezinformare.
03 Mai 2010, 01:32:21
Valentina
Imi pare rau pentru eventuala dezinformare, dar din pacate piata muncii din Romania este atat de baltata in denumiri incat orice pozitie IT dintr-o companie poate fi asignata unei alteia. Eu zicezm aici despre Inginerii de Sistem, nu despre diversii Specialisti IT denumiti impropriu asemenea. Este insa posibil, si nu neg asta, ca sursele mele de informatii sa fie limitate si in provincie precum si in firmele mici sa existe veritabile astfel de pozitii cu salarii mult mai mici. Multumesc pentru comentariu!
03 Mai 2010, 03:06:35