Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Star Storage lansează soluţia Virtualised Desktop Infrastructure

02 Mai 2010




Dan Popa, Business Development Manager, Star Storage


La vremuri noi, soluţii noi. Pe această logică s-a bazat compania Star Storage în lansarea soluţiei de Virtualised Desktop Infrastructure, prin care un beneficiar îşi poate reduce costurile asociate administrării staţiilor de lucru cu până la 50%. Mai multe detalii despre această soluţie şi beneficiile pe care le oferă ne-a furnizat Dan Popa, Business Development Manager, Star Storage.

Consideraţi că, în actualul context economic, în care companiile au redus considerabil bugetele IT şi încearca să eficientizeze la maxim resursele existente, proiecte informatice precum cele de virtualizare a desktopurilor reprezintă o ofertă atractivă?


Din analizele pe care le-am făcut, bugetele alocate investiţiilor în IT fie au stagnat, fie s-au redus considerabil. Pentru ambele situaţii însă o soluţie de virtual desktop este foarte potrivită, iar Star Storage poate livra o astfel de soluţie fie pe infrastructura clientului, fie în Data Center-ul propriu. Dacă bugetul este foarte mic şi nu poate acoperi investiţia iniţială, există soluţia Desktop as a Service pe care Star Storage o promovează în mod curent. Întreaga infrastructură software se mută astfel în Data Center, pe o platformă administrată centralizat şi cu un nivel ridicat de securitate şi disponibilitate, iar clientul va face doar o investiţie minimă în staţii „thin-client“, echipamente cu un cost redus faţă de obişnuitele desktop-uri. Practic, nu se pierde nimic din infrastructura existentă la client, putând fi refolosite atât unele echipamentele existente, cât şi licenţe de aplicaţii. Complementar, toate activităţile de mentenanţă (upgrade-uri, patch-uri, instalări etc) sunt transferate către Data Center şi gestionate centralizat.


Departamentul IT va avea astfel o soluţie centralizată de administrare prin care va elimina orice deplasare la staţiile client, iar costurile operaţionale se vor reduce considerabil.


Care consideraţi că sunt argumentele forte ale unui astfel de proiect? Dacă ar fi să faceţi o ierarhie, care ar fi aceasta: economii, creşterea eficienţei operaţionale, consolidare, flexibilitate etc.?

Sunt patru argumente extrem de importante în demersul de abordare a unei soluţii de virtual desktop: eficienţă, flexibilitate, disponibilitate şi securitate. Ordinea este una aleatorie, toate având un grad de importanţă relativ egal.


Din punct de vedere al Eficienţei contează în principal reducerea timpului alocat upgrade-urilor şi instalării diverselor patch-uri. Presiunea reducerii costurilor există în toate departamentele IT, dar, atunci când numeroase operaţiuni, mari consumatoare de timp, pot fi efectuate centralizat, plusul de eficienţă este evident. Staţiile de lucru vor avea performanţe maxime deoarece vor deveni simple terminaluri prin care utilizatorul va accesa aplicaţiile, acestea rulând pe servere ultraperformante. Complementar, durata de viaţă a echipamentelor va creşte, deoarece staţiile thin-client sunt foarte simple şi fiabile, iar infrastructura din Data Center, servere şi stocare, respectă cele mai ridicate standarde profesionale, atât la nivel de performanţă, cât şi de rezilienţă. După analizele noastre, în cele mai multe situaţii, durata de viaţă a echipamentelor se dublează.


Dacă vorbim despre Flexibilitate, trebuie amintită în primul rând mobilitatea. Orice utilizator are acces oriunde şi oricând la desktop-ul propriu, singura condiţie fiind o conexiune la Internet. Un alt element legat de flexibilitate este timpul foarte scurt necesar adăugării unei noi staţii de lucru în cadrul unei organizaţii.


Practic, timpul acesta se reduce de la ore la secunde prin existenţa unor instrumente integrate de automatizare a acestui proces. Se creează o imagine “master”, la nivelul grupurilor de utilizatori predefiniţi în cadrul organizaţiei (HR, vânzări, administrativ etc.), iar la adăugarea unui nou cont, prin tehnologia “linked clones”, se face doar o legătură logică la imaginea master. Astfel, managerul IT nu mai trebuie să piardă timp cu instalarea sistemului de operare, a aplicatiilor tip Office sau antivirus pe staţia nou adăugată în reţea, ci va adăuga doar datele personale de logare/identificare ale noului angajat.


Securitatea este de asemenea un aspect care se îmbunătăţeşte considerabil printr-o soluţie virtual desktop. Deoarece informaţiile sunt stocate în Data Center, evenimente ca furtul sau pierderea unui laptop nu mai reprezintă un risc. De asemenea, libertatea de intervenţie a utilizatorului pe desktop-ul propriu este limitată, sistemul IT fiind controlat şi securizat.


Disponibilitatea este asigurată de soluţiile performante VMware utilizate de Star Storage. vSphere, platforma de virtualizare a VMware, este unul dintre cele mai performante produse de acest gen, folosită de peste 170.000 de clienţi la nivel mondial. Disponibilitatea este ridicată (high availability) deoarece maşinile virtuale rulează pe mai multe servere şi, în cazul unei căderi, se mută automat pe următorul server cu o latenţă de câteva secunde, necesare restartării maşinii virtuale. Sistemul
funcţionează fără întrerupere (full tolerance) şi în cazul necesităţii unor operaţiuni de mentenanţă/up-grade, deoarece maşinile virtuale pot fi mutate logic pe alt server şi ulterior aduse pe serverul iniţial fără întreruperea activităţii.

La ce nivel sunt cel mai vizibile beneficiile oferite de o soluţie Virtualised Desktop Infrastructure?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite