Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IBM DB2 – revoluţie pe piaţa sistemelor de gestiune a bazelor de date relaţionale

02 Mai 2010



Modelul relaţional de organizare a datelor a fost conturat odată cu cele două articole publicate în 1969 şi 1970 de către E.F. Codd, matematician la centrul de cercetări din San Jose, California, al firmei IBM. În acel moment, tehnologia bazelor de date era centrată pe modelele ierarhic şi reţea, modele ce depind într-o mai mare măsură de organizarea internă a datelor pe suportul de stocare. Codd a propus o structură de date tabelară, independentă de tipul de echipamente şi software de sistem pe care este implementată.

Deşi IBM a fost prima companie care a iniţiat un proiect destinat elaborării unui sistem de gestiune a bazelor de date relaţionale (System/R, începând cu 1974), prima firmă care a lansat primul SGBDR comercial a fost Relational Software Inc., astăzi Oracle.


Mecanismele tranzacţionale nu sunt o noutate în lumea bazelor de date. În anii 70, la doar câteva sute de kilometri distanţă, laboratoarele IBM de la San Jose şi Universitatea Berkeley dezvoltau în paralel primele sisteme relaţionale, System R şi Ingres, ambele cuprinzând anumite forme de procesare tranzacţională. Începând de atunci, toate SGBD-urile importante încorporează mecanisme tranzacţionale.


Impunerea pe piaţă a SGBD-urilor grefate pe modelul relaţional a fost mult mai dificilă decât s-ar putea înţelege astăzi. Abia în anii ’90, datorită vitezei îmbunătăţite, securităţii sporite şi, mai ales, productivităţii dezvoltatorilor de aplicaţii, modelul relaţional a câştigat supremaţia.


Cele mai accesibile şi, implicit, cele mai utilizate sunt SGBD-urile dedicate iniţial uzului individual: Access, Paradox, Visual FoxPro. Astăzi, ele au şi caracteristici profesionale şi pot fi folosite la dezvoltarea de aplicaţii. Pentru aplicaţiile complexe din bănci, corporaţii, organizaţii şi instituţii de mari dimensiuni s-au impus SGBDR-urile de „categorie grea”: Oracle, DB2 (IBM), Informix (DB2), Sybase, SQL Server (Microsoft).


IBM a avut o contribuţie incontestabilă la apariţia şi maturizarea SQL, fiind un producător cu mare influenţă în „lumea” sistemelor de gestiune a bazelor de date relaţionale, iar produsul său, DB2, este unul din standardele de facto ale SQL.


Numărul doi pe piaţa SGBDR

Conform companiei de cercetare IDC, Oracle Database este numărul unu pe piaţa sistemelor de gestiune a bazelor de date relaţionale, urmat de IBM DB2 şi Microsoft SQL Server. În 2009, analiştii companiei de cercetare Gartner declarau că versiunea IBM DB2 9.7 clatină piaţa sistemelor de gestiune a bazelor de date prin compatibilitatea cu Oracle. Este vorba de faptul că noii versiuni DB2 i-au fost adăugate mai multe caracteristici extrem de familiare utilizatorilor de Oracle Database. Pe scurt, cei care ştiu să lucreze foarte bine cu Oracle Database pot lucra de acum foarte uşor şi cu DB2.


DB2 Universal Database este o bază de date relaţională care reprezintă o alegere bună pentru orice aplicaţie care implică e-Commerce, Business Intelligence şi Information Integration. DB2 are capabilităţi de autoconfigurare şi autooptimizare şi pune la dispoziţie un set de utilitare pentru integrare în orice fel de aplicaţii şi sisteme, precum şi pentru interconectarea cu alte baze de date. În funcţie de necesităţile şi bugetul clienţilor, există mai multe variante şi moduri de licenţiere. Dintre acestea, DB2 Universal Database Express este baza de date destinată întreprinderilor mici şi mijlocii, disponibilă pentru Windows şi Linux.


IBM DB2 UDB a fost construită special pentru a suporta funcţionalităţi de Business Intelligence direct în baza de date. Aceste capabilităţi includ data-mining, OLAP, ETL şi funcţionalităţi spaţiale avansate de analiză şi statistică.


Conceptul IBM DB2 Framework for BI a fost lansat pe piaţă în prima jumătate a anului 2003 şi a fost completat prin introducerea produselor IBM DB2 Data Warehouse Edition (DWE) şi IBM DB2 Information Integrator.


IBM DB2 Data Warehouse Edition conţine o suită de produse IBM, ce pune la dispoziţie infrastructura esenţială extinderii depozitului de date deja existent dintr-o companie într-o platformă completă de Business Intelligence. Fiind bazat pe DB2, DWE moşteneşte caracteristicile acestei baze de date. Combinând DWE cu portofoliul de aplicaţii oferit de partenerii IBM, precum şi cu portofoliul propriu IBM (incluzând Rational, Tivoli, Lotus şi WebSphere), IBM transformă DB2 într-o platformă de BI multifuncţională, pe care partenerii şi clienţii pot să îşi dezvolte arhitectura de Business Intelligence.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite