Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Directiva INSPIRE dezbătută intens la ANIAP

02 Mai 2010




„Primăria Braşov este pregătită, având în vedere că are implementat de câţiva ani buni un sistem informatic geografic. Putem spune acum că am ajuns pe un al doilea plan de evoluţie, acela de interoperabilitate şi de schimb de date cu alte entităţi”, a adăugat Gabriela Vlad.


Companiile de utilităţi au obligaţia, prin lege, să pună la dispoziţia autorităţilor informaţii legate de reţelele proprii, însă în lege nu sunt prevăzute sancţiuni dacă acest lucru nu se întâmplă. Preşedintele ANCPI a precizat însă că există un proiect de lege care va prevede şi astfel de sancţiuni.


Elena Ciocan, director adjunct, Direcţia pentru Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, a vorbit despre perspectivele care decurg din noile documente strategice adoptate recent de Uniunea Europeană.


„Este vorba de strategia Europa 2020, în care există un capitol distinct, care se numeşte Europa digitală şi în care sunt fixate nişte ţinte la nivel european. Fiecare stat membru va trebui ca, până la sfârşitul lunii mai, să-şi stabilească ţintele proprii. Aceste ţinte nu vor fi stabilite în mod unilateral, ci printr-o negociere cu UE. Echipa care va reprezenta România va participa în data de 3 mai la o astfel de întâlnire, după care aceste ţinte vor fi făcute publice. Ţinte înseamnă în mod obligatoriu şi alocarea de fonduri de la nivel european şi, desigur, şi obligaţii financiare, pe care administraţia din România va trebui să şi le asume pentru atingerea obiectivelor respective”, a mai spus Elena Ciocan.


Îndeplinirea obiectivelor Uniunii va reprezenta o provocare serioasă pentru România, având în vedere că acestea sunt interconectate şi exercită o presiune importantă asupra bugetului naţional.


Daniel Marinescu, directorul de politici fiscale şi bugetare locale din MAI, a declarat că multe din politicile care se gândesc la nivelul administraţiei publice centrale trebuie ancorate în realitatea administraţiei publice locale şi ulterior trebuie implementate cu sprijinul autorităţilor publice locale.


„Am un interes direct din partea direcţiei mele, deoarece la nivelul MAI se va implementa o bază de date pentru informaţii financiar-fiscale locale, pe care nu o putem realiza decât împreună cu colegii din administraţia publică locală şi mai ales cu colegii din zona de IT.


Evident că baza de date va fi un rezultat al unui efort comun şi va deservi atât administraţia publică centrală, cât şi administraţia publică locală”, a precizat Daniel Marinescu.


Dr. mat. Angela Ioniţă, Institutul de Cercetări pentru Inteligenţă Artificială, Academia Română, este implicată încă din 1996 în proiecte europene care se ocupă strict de managementul informaţiei geografice.


„Comisia Europeană a promovat încă din 1996 ideea dezvoltării unei infrastructuri europene de date spaţiale. Abia după aceea s-a cristalizat Directiva INSPIRE, care urmează să fie implementată la nivelul fiecărei ţări. În prezent, sunt implicată în două proiecte destul de importante la nivelul Comisiei Europene, care nu fac altceva decât să evalueze stadiul de implementare al infrastructurilor de date spaţiale, atât la nivel naţional, cât şi subnaţional, dar şi stadiul implementării Directivei INSPIRE”, a spus Angela Ioniţă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite