Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Directiva INSPIRE dezbătută intens la ANIAP

02 Mai 2010




Până în acest moment au fost implicate în această evaluare 34 de ţări, iar până la sfârşitul lunii ianuarie doar 22 de ţări şi-au trimis răspunsurile la chestionarul lansat şi raportul de ţară. La conferinţa INSPIRE din 23-25 iunie 2010 de la Cracovia din Polonia vor fi făcute cunoscute rezultatele primului tur de evaluări.


„Aştept, în principal de la administraţia publică locală, mult mai mult curaj în a-şi prezenta activitatea şi a şi-o face cunoscută atât la nivel local, cât şi în afară, pentru că am constatat că sunt multe alte ţări care au realizări mai mici, dar mai bine focalizate şi care chiar au reuşit să câştige nişte premii şi să se facă cunoscute, în acelaşi timp constituindu-se ca şi bune practici. De asemenea, este bine să împărtăşim experienţa celorlalte ţări, astfel încât să învăţăm din greşelile prin care au trecut acestea. Suntem influenţaţi, şi în principal informaticienii, de unele curente de opinie care vin din zona sectorului privat, dar şi de unele curente teoretice. E vorba de faptul că INSPIRE pare a se încerca să fie orientată mai mult spre zona cartografică, decât spre zona de management de informaţie geografică şi din aceste două orientări încearcă să se profite în planul afacerilor”, a menţionat Angela Ioniţă.


În finalul primei zile de conferinţă, primăriile din Braşov, Galaţi şi Constanţa au prezentat studii de caz în domeniul soluţiilor geospaţiale.


Proiect în premieră în România


Marcel Foca, director general Intergraph Computer Services, a prezentat proiectul RELUAT (Registrul Electronic al Limitelor Unităţilor Administrativ Teritoriale)
, al cărui beneficiar este ANCPI. Prin acest proiect se doreşte rezolvarea unei probleme extrem de importante şi anume delimitarea UAT-urilor.


„Sunt circa 11.000 de limite comune de hotar între două UAT-uri. În momentul de faţă nu se ştie pe câte din ele sunt probleme, dar există probleme mari din acest punct de vedere. Proiectul RELUAT îşi propune să transpună în delimitări geografice limitele UAT-urilor, pentru prima dată de când există Legea 2 din 1968. Informaţiile rezultate din proiect, vor genera straturi de fundaţie sau prima cărămidă din INSPIRE”, a declarat Marcel Foca.


În cadrul seminarului Technet din a doua zi de conferinţă, au fost prezentate noi tehnologii şi soluţii pe platforma Microsoft Dynamics dedicate administraţiei publice locale. De asemenea, a fost prezentat şi contextul parteneriatului încheiat între companiile Microsoft şi Industrial Software, prin care vor fi oferite soluţii informatice integrate administraţiei publice locale.


În final, compania DMS One a susţinut o prezentare despre importanţa digitalizării proceselor administrative în sectorul public.


La sfârşitul anului 2009, ANIAP avea 290 de membri din 131 de instituţii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite