Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Circuit integrat” public-privat pentru naşterea unui domeniu high-tech: Nanoelectronica

02 Mai 2010






România a devenit membru cu drepturi depline în ENIAC JU (European Nanoelectronics Initiative Advisory Council Joint Undertaking), cea mai importantă instituţie europeană care se ocupă de parteneriatul public-privat în domeniul nanoelectronicii. Semnificativ este faptul că directorul executiv al acestui organism este românul Andreas Wild, care, pentru a marca importanţa intrării României în acest club select, a avut iniţiativa organizării la Bucureşti, pe 20 aprilie, a Summit-ului “NanoElectronics in Romania: Research-education-industry”.

Acest eveniment reprezintă, în esenţă, o mutare strategică destinată să sublinieze potenţialul României privind nanoelectronica şi să accelereze crearea unei „reţele” menite să faciliteze accesul la fonduri din surse publice şi private. În acest sens, au fost reunite în jurul aceleiaşi mese companii internaţionale cu filiale în România, precum şi instituţii academice (universităţi şi institute de cercetare). Acest dialog dintre firme importante din Europa (Renault, Infineon Technologies) şi SUA (Honeywell, IBM, On semiconductor/Motorola), dar şi parteneri din România, ilustrează perspectiva lansării unui domeniu high-tech în România.

Manifestarea a fost organizată de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Microtehnologie Bucureşti (IMT Bucureşti) şi Infineon Technologies Romania (IFRO), alături de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), Camera Naţională, Universitatea Politehnică din Bucureşti şi Universitatea Tehnică Gh. Asachi din Iaşi, sub patronajul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Prof. ing. dr. Adrian Curaj, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), a apreciat că relaţia dintre entităţile din cercetare, universităţi şi mediul business ar trebui să fie reconstruită pe baze noi şi a anunţat trei dintre iniţiativele ANCS prin care se încearcă o mai bună funcţionare a acestei legături: „În câteva săptămâni se va semna un document între ministrul Finanţelor şi ministrul Educaţiei şi Cercetării privind deducerea de taxe de 120% pentru cheltuieli legate de investiţii în cercetare. Totodată, am reluat discutiile cu OSIM, referitoare la proprietatea intelectuală, şi lucrăm la realizarea unui document care să ne creeze confortul şi încrederea de a colabora mai bine. În al treilea rând, avem nevoie să vedem dacă putem focaliza resurse în proiecte mari şi în domenii strategice. Pentru a avea un program prioritar în domeniul nanotehnologiilor este necesar să dovedim că avem toate ingredientele necesare: resurse umane, masă critică, infrastructură de cercetare şi cerere din zona de business, din zona economică. Nu este suficient să spunem că vrem un program prioritar, ci şi să identificăm un loc în lanţul industrial internaţional, unde să venim cu produse competitive. Până la sfârşitul lunii vom lansa un amplu exerciţiu de foresight pentru nanotehnologii, în încercarea de a vedea dacă pot avea impact pentru competitivitatea României. Astfel, vom putea motiva de ce nanotehnologiile pot fi un domeniu prioritar“.

Bucureşti, gazdă viitoare pentru Conferinţa Europeană de Semiconductori

Programul evenimentului a cuprins două sesiuni de lucrări, moderate de dr. Raluca Muller, director ştiinţific IMT Bucureşti, şi de dr. Michael Neuhaeuser, director general Infineon Technologies Romania (IFRO), precum şi o masă rotundă, moderată de dr. Andreas Wild.


Dr. Michael Neuhaeuser

Dr. Michael Neuhaeuser
a afirmat că industria poate furniza leadership şi suport pentru sistemul românesc de învăţământ, orientând studenţii către decizii potrivite de carieră, dezvoltând competenţe şi transferând cunoştinţe, pregătindu-i pentru a putea concura într-o economie globală. Acesta a recomandat îmbunătăţirea legislaţiei legate de desfăşurarea activităţilor R&D şi înfiinţarea de programe naţionale de finanţare a unor domenii tehnologice cheie, cu focus clar pe nevoile industriei locale.

Nu în ultimul rând, pentru a pune reflectoarele pe cercetarea românească şi pe potenţialul său din zona nanoelectronicii, directorul Infineon România a declarat că în proporţie de 90% a reuşit să obţină organizarea la Bucureşti a Conferinţei Europene de Semiconductori din 2013.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite