Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Recuperatorul de trecut: ICPE-CA. Institutul investeşte īn conservarea şi restaurarea patrimoniului cultural şi istoric

02 Mai 2010



Institutul investeşte în conservarea şi restaurarea patrimoniului cultural şi istoric

ICPE-CA şi-a îmbogăţit dotarea tehnică de excepţie cu aparatură de analiză termică, utilizată în cadrul unui laborator acreditat Renar. Laboratorul este cel mai bine dotat din acest domeniu în România, cu aparate de ultimă generaţie, în cadrul căruia sunt folosite metode moderne, fizico-chimice, de analiză.

Activitatea laboratorului constă în determinarea comportării termice a produselor şi materialelor solide, prin următoarele metode moderne şi aparatură de analiză: analiză termogravimetrică TG, analiză termogravimetrică derivată DTG, analiză termică diferenţială DTA, calorimetrie diferenţială dinamică DSC, dilatometrie DIL şi analiză termo-mecanică DMA, analizor mecanic dinamic DMA, spectrometru în infraroşu cu transformată Fourier (FTIR), balanţă de înaltă precizie cu trusă de evaluare a densităţii solidelor şi lichidelor.

Aceste tehnici de analiză se aplică în scopul caracterizării materialelor şi produselor, în vederea controlului calităţii acestora. De asemenea, tehnicile de analiză sunt folosite şi pentru îmbunătăţirea proceselor tehnologice de obţinere a unor produse şi la selectarea materialelor folosite în diverse aplicaţii.



Aproape de comunitate

Printre materialele de interes comunitar sunt şi cele ce fac parte din obiectele de patrimoniu cultural şi istoric. În activitatea lor, muzeografii trebuie să autentifice obiectele de patrimoniu, să găsească tratamentele de conservare adecvate şi, nu în ultimul rând, să restaureze obiectele de patrimoniu.

În acest scop, INCDIE ICPE-CA a venit în întâmpinarea nevoilor comunităţii prin crearea laboratorului amintit. Una dintre abordările laboratorului, care este specializat şi în investigarea materialelor ce fac parte din obiectele de patrimoniu cultural şi istoric, a fost implicarea în proiecte de cercetare naţionale şi în colaborări internaţionale (Germania, Italia), la care au participat cercetători din institute, universităţi, muzee de artă şi istorie, arhive şi biblioteci.




Obiectivele cercetărilor efectuate au fost:

• compararea parametrilor caracteristici ai materialelor manufacturate recent cu cele ale materialelor similare, provenite din obiecte de patrimoniu, în vederea autentificării acestora;
• determinarea impactului factorilor de mediu (temperatură, umiditate, poluanţi chimici) asupra materialelor ce fac parte din obiectele de patrimoniu;
• studiul îmbătrânirii accelerate artificiale a materialelor specifice pentru predicţia duratelor de degradare naturală;
• determinarea eficienţei tratamentelor de conservare;
• determinarea compatibilităţii materialelor utilizate pentru restaurare cu cele ce sunt parte componentă a obiectelor de patrimoniu.

Avantajul important al utilizării acestor tehnici este că permit analizarea unor probe de material foarte mici (0.3 – 5 mg), practic fără deteriorarea obiectului de patrimoniu. Cu ajutorul aparatelor din dotarea laboratorului, au fost investigate materiale pe bază de colagen (pergament, piele), lemn, pigmenţi şi mortar, suportul frescelor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite